1984

Sirola, Laakso, Seppänen: Hierrekierre

1984

Hierrekierre

Martti Sirola; Aku-Pekka Laakso Pekka Seppänen (Weilin + Göös,, 1984)

ISBN 951-35-3259-3 (nid.)

Kansi: Valkoisella pohjalla väripiirros, jossa paperitehtaan valvomossa pelataan tietokonepeliä ja patruuna valvoo muotokuvasta seinällä

Hölmöläistarinoita- ja Jäpänperä-sarjojen välissä Martti Sirolalta ilmestyi Hierrekierre, jota oli julkaistu myös sivu kerrallaan Uusi Suomi-sanomalehdessä. Sen käsikirjoittajina olivat Sirolan lisäksi Aku-Pekka Laakso ja Pekka Seppänen, jälkimmäinen varsinainen sarjakuvankin monitoimimies ja mm. Talouselämä-lehden pitkäaikainen päätoimittaja.

Aihevalinta on erikoinen, sarja kun esittelee paperitehtaan toimintaa, toki huumorin kautta ja laajentuen tehtaan väen sosiaalisiin ympyröihin. Johtaja Porsku, poikansa Jaska, insinööri Miettinen, tiedotuspäällikkö Arto, siivooja Sointu, valvomon kolmikko Jäppilä, Lunki ja Kuitunen esitellään sarjan edetessä. Toimialaa laajennetaan Miettisen myyntimatkalla arabimaahan, jossa kommentoidaan suomalaisten vientitouhuja ja kulttuurieroja.

Johtaja Porsku myös haastaa kunnanjohtajan ja virkamiehet jalkapallo-otteluun – ja palkkaa mestaruussarjamiehen joukkueeseensa, siis tehtaaseensa vt. konttoripäälliköksi. Mimmiliigataustastaan huolimatta siivooja Sointu eli hygieniapäällikkö Suuronen ja kemisti Ulla Klorberg saavat johtajalta tehtäviä vain nakkien ja sinapin parista. Pelin tuomarina eli seeprana toimii eläinlääkäri Helge (vrt. Ruotsin suosituimpiin sanomalehtisarjakuviin kuuluva hirvi Hälge!).

Sisäpiirihuumoria: Kuitusen ja Porskun yhteinen suosikkisarjakuva on Muumi. Jaskan ja leikkikaverinsa japanilais- ja intiaaninaamarit ovat kuin suoraan Apassit ja Rautaparta -albumin pojilta.

Vitsit ovat hauskoja, vaikka mitään varsinaista lastensarjakuvaa tämä ei ole. Ideat ovat usein todellisuutta kommentoivia, ja osin kerronta perustuu kuvalliselle oivallukselle. Ehkä hienoimpia jaksoja on paperimies Virtasen ehdollistuminen napinpainalluksille töistä kotiin asti (s. 9). Sivu kerrallaan rakentuneena kirjaan ei oikein rakennu laajempaa kaarta, ja se loppuu vähän töksähtäen.

Lisätiedot:

[30 x 22 cm; pehmeäkantinen albumi, 36 s. + kannet, ei skp, joista 3–33 värisarjakuvaa, kannet väri, ei sisäkp;  s. 1. Nimiö värivinjetein (symbolinen tehdas, sisään puuta, ulos paperia, sarjan hahmoja), s. 2  kust. tiedot; tk värivinjettikehys, ladottu teksti sisällöstä; hintalappu Akateeminen 42,00 mk]

Kuva tulossa

1984

Imppo ja poika [1]

Hanski = Hannu I. Härkönen (Savonlinnan Sanomat, 1984)

(ei ISBN)

Kansi: Otsikkoteksti ’tapettina’ ja siinä vinossa kehyksessä väripiirros päähenkilöistä, puhekupla ulos ruudusta: ”Vähän vinossa!”

Kustantaja kertoo takakannessa: ”Imppo ja poika, eli savonlinnalainen opettaja Hannu I. Härkönen ja hänen poikansa ovat kääntäneet uuden sivun Savonlinnan kulttuurihistoriassa. Savonlinnan ensimmäinen sarjakuva on ilmestynyt. Savonlinnan Sanomissa jo kolmisen vuotta seikkailleet Imppo ja poika on nyt koottu yhdeksi kirjaksi. Toki teoksessa on uuttakin naurettavaa. Imppo ja poika ovat saaneet varauksettoman hyväksynnän Savonlinnan Sanomien jakelualueella ja hymyn värettä on tiedossa tästedeskin viikoittain.”

Takakannessa myös tekijä itse esittelee sarjan: ”Imppo ja poika -sarjakuva on tarkoitettu koko perheelle. Siinä on arjen pintaliippausta, syvää olemisen filosofiaa ja lääkettä harminpaikkoihin. Tavoite on saada vanhemmat ja lapset nauramaan iloisesti toisilleen ja hyväksymään toisensa. Totuushan on, etteivät isot ole aina oikeassa, eivätkä pienet aina väärässä. Toivottavasti viihdytte seurassamme.”

Sympaattinen joskin vielä vähän amatöörimainen sarja, jossa tekstaus ja osin piirrostyökin horjahtelee. Lapset on kuvattu rakkaudella, mutta aikuiset itseironialla, hiukan karkeasti. Huumori pyörii lapsiperheen tapaan pissa-kakka-pieru -linjoilla, ja välillä muutenkin alapäässä. Puhekieltä, paikoin savoa.

Oivalluksia lasten touhuista, perhe-elämää, joka laajentuu kaupassakäynteihin, sienestyksiin ja mökkielämään, joskus baarijuttuihinkin (vanhan sodomiitin iltarukous: ”Jos sialtain en nousiskaan…”). Telkkarista katsellaan Ylen joutsentunnusta, taitoluistelua (pari-), jalkapalloa (ohjelmanimistöä: Kakkinen = Pikku kakkonen, Mapitsoo = Muppet Show, taas = uusinta…). Lauletaan mm. ”Apinaa ja korillaa” ja ”mitähässe mörkö tahtoo” sekä ”en ole katkera lainkaan, mutta kuitenkin…” tai ”huone sataviis, saavu sinne siis.”

Osin nolostuttavaa arjen tilannekomediaa, slapstickiäkin, osin sanallista (myöhästyessä äidin tapaamisesta seuraa ”Imppo-tentti”). Parhaimmillaan kuvallisia ideoita, kuten ’paloauto’ eli polkypyörän tarakalla huutava lapsi, jonka ääni aaltoilee isoina kirjaimina ruudussa. Paikoin absurdeja, surrealistisiakin vitsejä.

Imppo-isän, äidin ja pojan lisäksi sarjaan tulee loppupuolella vauva, pikkusisko Tytty. Lapsen kanssa leikitään, luetaan, käydään kaupassa ja sienestetään (isä hokee ”ryöpätään” jonka lapsi raportoi äidille ˆisi ryyppäs koko ajan”). Julkkiksia mainitaan ainakin Keke Ruusperi, kuvissa vierailee Pulteri-sarjakuvan muurahainen (”No comments”). Lapset ymmärtävät, että tv:stä tulee lastenohjelmia, ja toisaalta sellaisia joita ei saa katsoa ”ku siinä on nimittäin alkoholia.” Toisaalta juuri lapsi näyttää ymmärtävän tv:n kytkentäkaavion ja arkkitehtipiirutukset, toisin kuin isänsä.

Lisätiedot:

[26 x 30 cm vaaka vihko; 48 s. + kannet (2+2), ei skp, sivuja ei numeroitu; kansi väri, tausta sininen/vaaleansininen; samoin tk, jossa vinossa mv ruudussa valokuva tekijöistä + ladottuna: ”Imppo ja poika -sarjakuva on tarkoitettu koko perheelle. Siinä on arjen pintaliippausta, syvää olemisen filosofiaa ja lääkettä harminpaikkoihin. Tavoite on saada vanhemmat ja lapset nauramaan iloisesti toisilleen ja hyväksymään toisensa. Totuushan on, etteivät isot ole aina oikeassa, eivätkä pienet aina väärässä. Toivottavasti viihdytte seurassamme. – Hanski” sekä tekijäesittely: ” Imppo ja poika, eli savonlinnalainen opettaja Hannu I. Härkönen ja hänen poikansa ovat kääntäneet uuden sivun Savonlinnan kulttuurihistoriassa. Savonlinnan ensimmäinen sarjakuva on ilmestynyt. Savonlinnan Sanomissa jo kolmisen vuotta seikkailleet Imppo ja poika on nyt koottu yhdeksi kirjaksi. Toki teoksessa on uuttakin naurettavaa. Imppo ja poika ovat saaneet varauksettoman hyväksynnän Savonlinnan Sanomien jakelualueella ja hymyn värettä on tiedossa tästedeskin viikoittain.”; s. 1– 48 mv sk yleensä 3 per sivu, ensimmäisellä sivulla lad. ostsikko ”Tästä se alakaa…”; s. 10 koko sivun pilapiirros, kolme kuvaa otsikolla ”Rimaa hipaisten”; s. 20 koko sivun pilapiirros neljä numeroitua kuvaa otsikollea ”Viipalointia”; s. 31 erillisiä, vessa-aiheisia piirroksia yhteisellä otsikolla ”Tarpeellista”, kymmenen eri kokoista, yhdestä kahdeksaan vaiheessa; s. 44 koko sivun pirros, jossa sisällä viisi ruutua (tähdenlento)s. 48 piirros ja musta suorakaide, jossa vinossa lad. teksti valkoisella: ”Toivottavasti olette viihtyneet seurassamme.” ja piirroksessa hahmot, poika sanoo: ”Muuten hyvä, mutta vähän vinossa.”]

Ks. Sattuuhan sitä (Savonlinnan Sanomat, 1986)

Kuva tulossa

1984

Kake 24: In Canada – In Kanada – Au Canada

Tom of Finland = Touko Laaksonen ( USA; Tom of Finland, 1984)

Kansi: Kake availee ratsupoliisin sepalusta

Kake ajelee metsätiellä, kohtaa suurikokoisen (no, niinpä!) metsurin ja tekee oitis lähempää, jopa intiimiä tuttavuutta. Herkkä hetki keskeytyy sateen tullen, ja miehet juoksevat hirsimökkiin, jossa puuha jatkuu, kunnes ratsupoliisi koputtaa ovelle (”Knock knock”). Virkavalta päästetään takan eteen lämmittelemään, ja sitten siinä taas kuumenevat kaikki. Näppärä poliisi saa kuitenkin kytketyksi miesten pallit käsiraudoin ja lähtee pois.

Kansikuva ja 32 yhden sivun kuvaa ilman tekstiä. Uusintaversiossa kuvat 11–12 ovat osasuurennos kuvasta 10. Kokoomassa viimeiseen kuvaan on istutettu englannin-, saksan- ja ranskankielinen selostus, jonka mukaan poliisi tuli seuraavana päivänä vapauttamaan miehet ja kerjäsi itsekin lisää…

Lisää kerjäsivät myös lukijat, ja Tomin vanhoista teoksista koottiin uusia painoksia lisäämällä niiden 32 sivun täytteeksi muita piirroksia jopa 1950-luvulta saakka. Ensimmäisenä uusittiin Highway Patrol (22) ja Service Station (12)

Lisätiedol:

[28 x 22 cm pehmeäkantinen vihkonen, ?? s + kannet; mustavalkoinen, kuvat joka toisella (parittomalla) sivulla. Kannessa lisäväri punainen, kehyksenä mv piirrokselle, punaisella pohjalla musta teksti ”Kake” ja valkoisella ”In Canada” ja numero 24 sekä pienellä alhaalla ”For mature adults only”, ja kulman yli valkoisessa ’nauhassa’ mustallla logo ”Tom of Finland”. Originaalijulkaisua ei tavoitettu, puuttuu mm. Fennicasta ja Kansalliskokoelmasta.]

Ks. myös:
Tom of Finland – The Comic Collection Volume 5 / 1–5
(Saksa Köln / Espanja; Taschen, 2005)
The Complete Kake Comics (Saksa Köln; Taschen, 2008)

Kuva tulossa

1984

Kake 25: Postal Rape – Wenn der Postmann zweimal klingelt – Viol par correspondance

Tom of Finland = Touko Laaksonen (USA; Tom of Finland, 1984)

Kansi: Kake nostaa postiljoonia haarovälistä

Aika kevyesti pukeutunut postiljooni (koppalakissa lukee ”mailman”) huomaa Kaken kalulogon talonumerotolpassa (69) ja astuu pihalle. Kake on juuri sovittamassa housuja, kun näkee postiljoonin taittavan ison kirjeen jossa lukee ”Do not bend” ja päättää antaa läksytyksen, mm. pyllylle avokämenellä, nuolettaa saapasta ja housuntaka- & etumustaan. Pari punkkaria (Tomin uusin fetissi!) näkee, innostuu ja liittyy seuraan. Rankkuus kääntyy herkkyydeksi, ja postiljooni jatkaa matkaansa – mutta, voi! – kulman takana odottaa jo kiimainen poliisi (terveisiä Jouko Turkalle!).

Kansikuva ja 30 yhden sivun kuvaa ilman tekstiä. Uusintaversiossa kuvat 21–22 ovat osasuurennos kuvasta 20. Nämä tarinathan ovat sadomaso-fantasiatodellisuudesta, leikittelyä valtakuvioilla. Oikeastihan tuossa rikottaisiin useitakin lakipykäliä, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta vaikka mihin, aina raiskaukseen asti…

Lisätiedot:

[28 x 22 cm pehmeäkantinen vihkonen, ?? s + kannet; Kannessa lisäväri sininen, kehyksenä mv piirrokselle, punaisella pohjalla musta teksti ”Kake” ja valkoisella ”Postal Rape” ja numero 25 sekä pienellä alhaalla ”For mature adults only”, ja kulman yli valkoisessa ’nauhassa’ mustallla logo ”Tom of Finland”. mustavalkoinen, kuvat joka toisella (parittomalla) sivulla. Originaalijulkaisua ei tavoitettu, puuttuu mm. Fennicasta ja Kansalliskokoelmasta.]

Ks. myös:
Tom of Finland – The Comic Collection Volume 5 / 1–5 (Saksa Köln / Espanja; Taschen ,2005)
The Complete Kake Comics (Saksa Köln; Taschen, 2008)

Taidetta taiteen vuoksi – ja muita sarjakuvia Kemin neljännestä valtakunnallisesta sarjakuvakilpailusta 1984

1984

[Kemi 4]

Taidetta taiteen vuoksi – ja muita sarjakuvia Kemin neljännestä valtakunnallisesta sarjakuvakilpailusta 1984

antologia, toim. Heikki Porkola (Kemin kulttuurilautakunta 1984)

Kansi: Beigellä pohjalla nimikkosarja (Sinisalo/Mänttäri) ja tekijän omakuvapiirros (Anssi Rauhala).

Sisällys (sarjakuvat, sivunumeroinnin mukaan; kunniamaininnat = km):

Anssi Rauhala:
s. 1 28/5/84–29/5/84 [1.p.]
s. 2 Yhdestoista hetki
s. 3 Pletratone Comix
Johanna Sinisalo ja Hannu Mänttäri:
s. 4 l’Art pour l’art [2.p.]
s. 5 Kolmas helmikuuta
s. 12 Sopimus Mr. Nevermoren kanssa
s. 17 Robografia
s. 20 Rauli Nordberg: Yksinhuoltajanalle & poika [2.p.]
s. 25 Jussi Karjalainen: Pandakarhu [3.p.]
s. 27 Vesa Ilmaranta & Arto Nyyssönen: Kotiin? [3.p.]
s. 35 Pentti Lehto: Heta [3.p.; neljä strippiä]
s. 36 Ari & Vesa Koskela: Iiro Innokas [km;12 strippiä]
s. 39 Kristiina Kaukoranta: Kaipaus [km]
s. 42 Anne Streng: Viides paimensyksy [km]
s. 48 Timo Kokkila: Matti & Teppo [kolme strippiä]
s. 49 Hannu Pyykkönen: Tuhnusen Arvi aikuistuu
s. 52 Pekka Manninen: Me 3

Tekijät lisääntyvät ja kehittyvät. Anssi Rauhala tekee jo ihan metasarjakuvaakin. Sinisalo/Mänttäri kokeilee varsin kypsästi erilaisia tyylejä. Rauli Nordberg enteilee tulevaa Sovinistia herttaisilla nalleillaan.

Sarjakuvaseuran asiantuntijat Heikki Jokinen ja Kalervo Pulkkinen innostivat lausunnossaan lisää naispiirtäjiä mukaan aihepiiriä laajentamaan ja totesivat tarpeen eri sarjoiksi strippisarjoille ja sarjakuvanovelleille, kuten seuraavana vuonna tapahtuikin.

Lisätiedot:

[30 x 21 cm pysty albumi; 76 s. sis. kannet; kannet väri (mv/beige pohja), mv viivapiirros, otsikko vers., alaots., tekijät, kust. ja toim. lad. must. gem.; selkä beige; tk lad. must. sisällysluettelo + ruutunäytteitä sarjoista; s. 2 ja 75 sisäkannet, 13 tekijän omakuvaa, samat; s. 3 nimiö; s. 4 tyhjä; s. 5 lad. teksti otsikoilla ”Roska roskana ja sarjakuvat taiteena” (Veijo Röntynen) + ruutunäytteet 4 vuoden voittajista; s. 6 lad. teksti ”Osallistujamäärä kasvoi 50 prosenttia” + kuvanäytteet Hesarin Karvisen ruudussa mainittu kilpailu ja Wallun originaali Kemin seinäsarjakuvaksi (kokoon 12 x 5 m, 11 värisävyä); s. 7–9 lad. ”Kilpailun tulokset” + kuvanäytteet ja kolmen alb. kannet; s. 10 Sarjakuvaseuran asiantuntijoiden lausunto ots. ”Ääni Olympokselta” ja allekirjoitukset j aote s. 28; s. 11 arviontitaulukko matriisi ”Faktorianalyysi” (Kalervo Pulkkinen); s. 12 kilpailuilmoitus -85 (mv); s. 13=1…72=60 sk mv sivun taitossa; sivunumerot lad. alakulmiin alkaen s. 13=1…72=60; s. 3–10 beige, s. 73–74 tyhjä.]

Ami Hauhio: Koltan perintö

1984

Koltan perintö – seikkailuja maan uumenissa, avaruudessa ja merten syvyyksissä – suomalainen sarjakuvaklassikko vuosilta 1947-1950

Ami Hauhio (Seinäjoen sarjakuvaseura,, 1984)

ISBN 951-99510-3-2 (nid)

Kansi: Ruutusuurennos sivulta 5/11, Pekka puukottamassa mustekalaa

Kyseessä on varsinainen kotimaisen sarjakuvan klassikko, erikoisjulkaisuna numeroitu (1000 kappaletta) harvinaisuus, ja samalla aika outo julkaisu. Tarina on nimittäin Pellervo-lehden arkistoista löytynyt toinen osa (1947–50), ja Valojuovassa 1944–46 julkaistua ensimmäistä osaa ei ole lainkaan koottu albumiksi. Tässäkin tarinassa on useampia seikkailuja, esim. sivulla 10 (kirjassa 16) kerrotaan ”ensi kerralla” alkavan seikkailu ”Maanalaiset rosvot”. Epäjohdonmukaisuutta lisää, että sivuja 54 on kaksi (kaikkiaan sarjakuvasivuja on 56). Ilmeisesti ainakin viimeinen osa oli kaksisivuinen, ja koko seikkailun kerrotaan kestäneen viisi vuotta (sarjan todellisuudessa, ehkä lukijoidenkin).

Julkaisussa on ansiokkaat tekstilisät, ”Nuori piirtäjä Ami Hauhio – Haastattelu Piirtopalat-lehdestä 9–10/1945”, lyhyt johdanto originaalien tarinasta sekä Harri Römpötin huolella ja tekijän muitakin sarjoja hyvin kuvanäyttein valottava ”Huomioita Hauhiosta”. Kuten Römpötti yksityiskohtaisesti paljastaakin, vaikutteita on ammennettu mm. Jules Vernen kirjoista. Ami Hauhio oli mainio – joskaan ei loistava – piirtäjä, ja kertojana aika suoraviivainen, pikemminkin lähinnä huippukohtiin keskittyvä. Tapahtumat loikkivat suurista mullistuksista ja ahdinkotilanteista toiseen, välillä aika epäloogisestikin. Tekstiplanssit harsivat tarinakudelman kokoon, tosin nekin välillä etuajassa, ja hämmästyttävintä on, kuinka piirtäjä kertoo tekstissä hurjempia vaiheita kuin viitsii kuvittaa! Jännä huomio on kerran mainittu: ”kameramme” siirtyy… eli Hauhiokin tekee mielestään eräänlaista köyhän miehen elokuvaa.

Hankilögalleria on perinteinen: tiedemies ”Tohtori”, kolme nuorta, Pekka Pounu, Lauri Lampio ja Priitta (!) sekä Edward-setä. Priitta on stereotyyppinen, geneerinen naishahmo, joka parikin kertaa jähmettyy kauhusta, ja setä menettää lopulta henkensä tarinan mittaan (s. 38/45). Lapista ammennetun ”Koltan perinnön” eli ”telluriumin” voimalla kulkeva sikarinmuotoinen ’raketti’ kulkee ilmassa, meressä ja maan allakin – ja jopa avaruudessa. Sillä päästään niin historiallisiin kuin esihistoriallisiinkin maisemiin, löydetään kadonneita kansoja ja eläimiä, mutta myös kulta-aarre. Monia vastuksia kohdataan, kuten tiede- ja poppamiehiä, muita villejä, rosvoja ja sotureita. Koti ja rakas Suomen maa on kuitenkin paras paikka, jonne palataan.

Tarina on voinut toimia paremminkin lyhyissä osissa julkaistuna. Silloin epäloogisuudet eivät ehkä iskeneet niin selvästi silmille. Hauhion seikkailusarjoissa nykysilmää häiritsee usein amatöörimäisen hapuileva tekstaus. Koltan perintö näkyy ensin julkaistun ladottuna, mutta tähän versioon puhekuplat on tekstannut Timo Kokkila, Hauhiota selkeämmin ja tasaisemmin, mutta sittenkin oudosti piirrostyöstä erottuvalla tyylillä.

Lisätiedot:

[28 x 22 cm pysty vihko; 64 s. sis. kannet, s. 1 Kansi mv ruutukuva + oranssi-valko-musta taitto, tk. Oranssi-musta, kehys ja ladottu teksti: numeroitu painos 1000 kpl; s. 2 ”Nuori piirtäjä Ami Hauhio – Haastattelu Piirtopalat-lehdestä 9–10/1945” ladottu; s. 3 originaalien tarina ladottu ja Hauhion omakuva, s. 4–6 Harri Römpötin ”Huomioita Hauhiosta” ladottu  ja kuvitettu; s. 7–63 sk mv, rasteroitu, uudelleen tekstattu (Timo Kokkila)]

Pasi Penkki: Kullan ja kunnian tähden

1984

Kullan ja kunnian tähden

Pasi Penkki (Weilin + Göös,1984)

ISBN 951-35-3280-1 (sid.)

Kansi: Kuusi urheilijakarikatyyriä: Pertti Karppinen (soutu), Tiina Lillak (keihäs), Matti Nykänen (mäki), Marja-Liisa Kirvesniemi (Hämäläinen, hiihto), Keke Rosberg (formula), ??? (kestävyysjuoksija)

Sisällys:
s. 6–7 Päivänkakkaroita
s. 8–9 Lentää ku….!!?
s. 10–11 Ja nimi oli…?
s. 12–13 Vika se on varmaan…?
[s. 14–15 Usko tai älä! (2 sivun pilapiirros, teksti kahdessa osassa)]
s. 16–17 Vaivoja [+ ladottu taustaselostus]
s. 18–19 Silmäilyt
s. 20–(21) Piti sanoa
s. 22–23 Pari kysymystä
s. 24–25 Montaks heitit?
s. 26–27 Sanan parsija
s. 28–29 Heja Sverige!
s. 30–31 Voiton päivä
s. 32–(33) Kuink’ ol’ ennen..?
s. 34–35 Toiveita
s. 36–37 Usko tai älä – se on totta
s. 38–39 Naisfutaajat hakkasivat tuomarilta hampaat [lad.]
s. 40–41 Suuret setelit
s. 42–43 Uutisia
s. 44–45 Opetus
s. 46–47 Paini on vapaa
s. 48–49 Uudet kujeet
s. 50 Se liikkuu sittenkin?!
s. 51 Liikkuvat eteen
s. 52–53 Pikku UUTISIA
s. 54–55 Pelko
s. 56–57 Puoliruokaa
s. 58 Onnee vaan Ilvekselle!
s. 59 Sopiiko jalkapallo ensinkään naisille
s. 60–61 Ukko Noach
s. 62–63 1984
s. 64 Kuvakuulumisia
s. 65 Siltä näyttää
s. 66–67 Leiri
s. 68–69 Saiskos mainostaa?
s. 70–71 Taidetta
s. 72–73 Ja tähtäin on…?
s. 74–75 Varoituksia
s. 76–77 Vihreät Niittylät
s. 78–79 Ratkaisu
s. 80–81 Unelmia
s. 82–83 Urheilija – ja vapaa-aika
s. 84–85 Pelit seis!
s. 86–87 Mäen lasku
s. 88 1984
s. 89 Sinisiä ajatuksia
s. 90–91 Suoranainen virhe
s. 92–93 Very nice
s. 94–95 Selonteko
s. 96–97 Sitä Kuutsa kuuleminen
[s. 98 ja 99 pilapiirros]
s. 100–101 Vakaumus
s. 102–103 Kurrilandia
s. 104 Lento di molto
s. 105 Lepo
s. 106–(107) Sa se?!
s. 108–109 Mestarit
s. 110–111 Tenni$
s. 112–113 Urheilukaskuja
s. 114 Jukola
s. 115 Lentää jälleen
s. 116–117 Savut
s. 118–119 Edwinismi
s. 120–121 Yksi, kaksi…?
s. 122 Rautiainen
s. 123 Terävät
s. 124 Laiha lohtu
[s. 125 pilapiirros Tiimalasi]
s. 126–127 Urheilu ja taide
s. 128–129 Kesäkuvia
s. 130–131 Kohti Los’ia
s. 132–133 Kenttähuumoria
s. 134–135 Urheilun juhlaa
s. 136–137 Renkaita
[s. 138–139 pilapiirros Anabolinen stereotesti]
s. 140 Läpinäkyvää
s. 141 Suomalaisen kestävyysjuoksun tila?
s. 142–143 Päivän tarjous
s. 144–145 Mu(i)stelmia
s. 146 Laskua ja nousua
s. 147 Terästä miestä
s. 148 Syksyn sävel
s. 149 Paas hidastaen!
[s. 150 pilapiirros Todellinen ”voittaja”]
[s. 151 pilapiirros ”Ta-va-taan Söy-lis-sä!”]

Takakannen mukaan: ”Tämä kirja esittelee humoristisen näkemyksen huippu-urheilijan arjesta ja juhlasta, menestyksistä ja tappioista Helsingin maailmanmestaruuskisoista Sapporon ja Los Angelesin olympialaisiin.” ”Kirjantekijä, taiteilija ja tv-graafikko Pasi Penkki toimiii päivälehden urheiluosaston säännöllisenä avustajana seuraten urallaan maineikkaan urheilupiirtäjän Tiikerin eli A. Tigerstedtin jalanjälkiä. Hänen kynänsä tavoittaa urheilukilpailujen tunnelmat formuloista mäenlaskuun ja kenttälajeihin, kuntoilijoitakaan täysin unohtamatta.”

Hieman sarjakuvan ja pilapiirroskokoelman väliin putoava teos, jonka nyt tässä lasken sarjakuvaksi, koska suurin osa töistä on usean kuvan yhdistelmiä, joista monissa kuvat on vielä numeroitu ja varustettu tekstatuin puhekuplin tai tekstatuin selostetekstein. Johdonmukaisuuden vuoksi myös siksi, että tekijäkin laskee olevansa Tiikerin (Arvo Tigerstedt, ks. 1931–1960) jalanjäljillä.

Joihinkin sarjoihin liittyy lyhyt ladottu taustaselostus. Muut tekstit on huolettoman näköisesti tekstattu, menevän vinolla käsialalla (pikku virheitä, esim. ”säky” po. ”sänky”), joka istuu yhtä lennokkaaseen piirtämiseen. Usein vitsit ovat sanaleikkejä (”Kurrlandia”) yhdistettynä urheilutapauksiin ja -henkilöihin, jotka ovat tunnistettavia karikatyyrejä (kotimaisten, kuten urheilijat ja opetusministeri Kaarina Suonio, lisäksi esim. Sebastian Coe, joka laskutti 54.000 mk per kilpailu). Aiheena on siis urheilu, liikunta, kuntoilu ja kotikatsomo tv:n ääressä. Mukana myös doping, myös Suomen hiihdon osalta, mutta aika lailla leikiksi lyöden.

Viittauksia on, mm. ”Saiskos mainostaa”: Aku Ankka kuvassa mukana, tekstinä ”Walt Disney Produktion” ja samoin Disneyllä suunniteltu Los Angelesin kisamaskotti-kotka Sam the Eagle. Muita maskotteja ovat kuvissa seikkailevat Helsingin MM-kisojen Lasse-jänis ja Sarajevon Vucka-susi.

Lisätiedot:

[30 x 22 cm pysty kovakantinen kirja; kovat kannet vaaleanruskeat, jossa kullanvärinen tekstipainatus, samoin selässä (”Pasi Penkki” vers. ”Kullan ja kunnian tähden” gem.); paperikannet väri (6 kpl urheilijakarikatyyrejä); 152 s. + kannet + sisäkansilehdet (2+2+2+2) ei skp.; tk valk, mustalla lad ”Tämä kirja esittelee humoristisen näkemyksen huippu-urheilijan arjesta ja juhlasta, menestyksistä ja tappioista Helsingin maailmanmestaruuskisoista Sapporon ja Los Angelesin olympialaisiin.” ”Kirjantekijä, taiteilija ja tv-graafikko Pasi Penkki toimiii päivälehden urheiluosaston säännöllisenä avustajana seuraten urallaan maineikkaan urheilupiirtäjän Tiikerin eli A. Tigerstedtin jalanjälkiä. Hänen kynänsä tavoittaa urheilukilpailujen tunnelmat formuloista mäenlaskuun ja kenttälajeihin, kuntoilijoitakaan täysin unohtamatta.” ja ”Päällys: Pasi Pankki”; ”79” ja ISBN-koodi; vain mustan logotekstin ä-kirjaimen sisälle piirretty tähti keltainen; s. 1 otsikko; s. 2 tyhjä, s. 3 nimiö, s. 4 kust.tiedot; s. 5 ladottu: ”Arvoisa lukija, … Pasi Penkki” + omakuva ja ajatuskuplassa ’turbosivellin’; s. 152 tyhjä; s. 6–151 yhden – kahden sivun pilapiirroksia / sarjakuvia, joissa tekstattu otsikot, selostusteksti ja puhekuplat, joskus harmaarasterointia, osin kuvat numeroitu, paikoin lisäladontoja.]

Tove Jansson ja Lars Jansson: Muumi 8

1984

Muumi 8

Tove Jansson ja Lars Jansson; suom. Timo Mäkelä (Turun sanomat, 1984)

ISBN: 951-95654-4-2 (nid.)

Kansi: Muumiperhe laskee mäkeä potkukelkalla [ei Toven eikä Larsin]

Sisällys:
s. 3–19 Toimittaja Muumi (MP 54, 83 str.)
s. 21–43 Muumi ja orpolapset (MP 55, 111 str.)
s. 44–62 Ritari Muumi (MP 56, 95 str.)
s. 64–80 Muumi ratsumiehenä (MP 57, 78 str.)
s. 82–101 Muumi ja merenneito (MP 58, 99 str.)
s. 102–119 Miskan paluu (MP 59, 88 str.)

Ks. Muumipeikko 19–21 (WSOY ,1995, 1996)

Lisätiedot:

[30 x 21 cm pysty pehmeäkantinen albumi; 120 s. + kannet , ei siskpain; kansi väri, ei Toven eikä Larsin, tk musta + ISBN; s. 1 nimiö ja sisällys, s. 2 kust. tiedot ja piirrossuurennos, s. 3–127 mv sk 5 str /sivu, paitsi s. 19 3 str, s. 43 1 str + piirrossuurennos, s. 63 piirrossuurennos, s. 80 4 str, s. 81 piirrossuurennos, s. 119 3 str, s. 120 tyhjä; hinta 15:–]

Tove Jansson ja Lars Jansson: Muumi 9

1984

Muumi 9

Tove Jansson ja Lars Jansson; suom. Ritva Adenius (Turun sanomat, 1984)

ISBN 951-95654-5-0 (nid.)

Kansi: Muumipeikko haavin kanssa kukkakedolla perhosten ympäröimänä [ei Toven eikä Larsin [sign. Peter Bigestans]

Sisällys:
s. 3–19 Muumi ja radikaalit (MP 60, 85 str.)
s. 21–37 Muumien joulu (MP 61, 85 str.)
s. 39–56 Muumi Egyptissä (MP 62, 90 str.)
s. 58–76 Nipsu rakastuu (MP 63, 95 str.)
s. 78–92 Muumi kihlautuu (MP 64, 80 str.)
s. 95–115 Muumi ja Lentävä Hollantilainen (MP 65, 105 str.)
s. 117–135 Niiskuneiti selvänäkijänä (MP 66, 94 str.)

Ks. Muumipeikko 20–22 (WSOY 1995, 1996)

Ensimmäinen lähes täydellinen sarja suomenkielisiä kokoomakirjoja Tove ja Lars Janssonin Muumi-sarjakuvista päättyi toiseksi viimeisen ruotsiksi ilmestyneen kokooman käännösversioon. Sivuille on ahdettu aika monta strippiä, eikä levitysyhtiön blackproofien tai mikrofilmien toistama grafiikka ole alkuperäisen veroista. Painopaperikin on halpaa ja karkeaa makulatuuria. Uudelleen piirretyt kansikuvat ja heikkotasoiset osasuurennokset muuten ’tyhjiksi’ jääneille sivuille ovat melko tyylittömiä. Seikkailujen jännittävyys ja humoristisuus korvaa ulkoiset puutteet.

Lisätiedot:

[30 x 21 cm pysty pehmeäkantinen albumi; 136 s. + kannet , ei siskpain; kansi väri, sign Peter Bigestans, tk musta + ISBN; s. 1 nimiö ja sisällys, s. 2 piirrossuurennos, s. 3–127 mv sk 5 str /sivu, paitsi s. 20 piirrossuurennos, s. 38 piirrossuurennos, s. 57 piirrossuurennos, s. 77 piirrossuurennos, s. 94 piirrossuurennos, s. 116 piirrossuurennos, s. 135 4 str, s. 136 tyhjä, Hinta 15 mk]

Tarmo Koivisto: Mämmilä 4 – Pois tieltä

1984

Mämmilä 4 – Pois tieltä

Tarmo Koivisto ja Hannu Virtanen (Osuuskunta Käyttökuva, 1984) 2.p. 1990

ISSN 9781-8777; 4

ISBN 951-95655-7-4 (nid.)

Kansi: Jalmari Lepola potkukelkalla Tiukantaan mittakeppien seassa

Hienoja kokonaisuuksia: maailmanpoliittiset tiernapojat, Oma Rove -osuusliikkeen tienvarsimainos ja paikallislehden toimittaja Pylvänäinen paikallisradion urheiluselostajana.

Mämmilässä on vahvoja naishahmoja, esimerkiksi Nappilan toimitusjohtaja Anja Koskinen, joka tarttuu itse elämänsä käännekohtiin. Mämmilän ote kehityksen ympäristövaikutuksiin laajenee edelleen maaseudulle, kun tie vedetään kahden tilan välistä, harjun läpi – ja löytyy muinaismuistoja.

Julkaistu uudestaan kokoomakirjassa Mämmilä – Sarjakuvia Suomesta 1982–1988 (Otava, 2000) (osa 2)

Lisätiedot:

[28 x 21 cm pysty, pehmeäkantinen albumi, 48 s. + kannet, kannet väri, 1. sisäkansi tyhjä; s. 1 nimiö + pyöreäksi rajattu osa ruudusta s. 16; s. 2 kust. tiedot, s. 3–48 värillistä sarjakuvaa, ei otsikoita; takasisäkansi ladottu ”Mämmilä-sarjassa aikaisemmin ilmestynyt” + värikansikuvat T.K.; tk. väriruutuja ja negatiiviteksti mustalla pohjalla: Pauli Heikkilä Helsingin Sanomissa 1983]

Mauri Kunnas: Nyrok city kokoelma

1984

Nyrok city kokoelma

Mauri Kunnas (Otava, 1984)

ISBN 951-1-07866-6 (nid.)

Kansi: Remu  motskarilla satamalaiturilla, puhekuplassa ”Kunnas Korporation ©”

Sisällys:
s. 3 Saturi Nyrok Fever – Lauvantai-illan kuumetta (6/78)
s. 4–5 Nyrok city – Hell-Vinski (7/78)
s. 6 Nyrok metro (2/78)
s. 7–9 Nyrok cityn teatteripalvelu esittää: Nuormio kapinallinen (11/79)
s. 10–11 Nyrok city presents: Tartsan ja afriikan kauhea lihava kuningas (4/79)
s. 12–13 Kuusikko syö evästä luolassa (3/79)
s. 14–15 Nyrok city [kuinka tullaan menestyslaulajaksi] (2/80)
s. 16–17 Nyrok city – Pouni M.n salaisuus (8/80)
s. 18–19 The Sihninki Kohko – a Tänli Kurppa filmi (12/80)
s. 20–21 Nyrok city theatteri – Häpy Endikö l. Kuinka pölvästi U. Turhapierusta tuli intelletku-ellien ihailema Väskynä Luiru, Pete Pasaliini tuotantoa (1/81)
s. 22–23 Nyrok presents Malka – sarjakuva tabuista (tolorex, tisperiini, sulffa – He elävät öisin… (3/81)
s. 24–25 Titanikin tuho (5/81)
s. 26–27 Nyrok city – Suomalainen unelma (7/81)
s. 28–29 Nyrok city news: Pimpledonin paljastus (8/81)
s. 30–31 Nyrok city [iskelmälaulaja Makkara Peruspäkkyrä] (10/81)
s. 32–33 Nyrok ilmiö – Mansen hämyt seilissä (11/81)
s. 34–35 Nyrok city X-mas stode (1/82)
s. 36–37 Nyrok city: Päivä persienttinä (2/82)
s. 38–39 Kuusikko löytää Tammisaaren (3/82)
s. 40–41 Nyrok city: Poitsumme maailmalla (4/82)
s. 42–43 Nyrok city ”for your eyes only” (7/82)
s. 44–45 Nyrok burger (1/83)
s. 46–47 Nyrok home vireo ”The treasure of Sierra Matrassi” – ”Aarre sieraimessa” (10/83)

Takakannessa Kunnaksen tekstaamana: ”Tämä sarjakuva on palkittu kansainvälisellä P. Puupää potulla, joka on tae siitä, että pällistelette laadukasta, kehittävää, maailman kansoja lähentävää tuotetta…” Varsinkin taaksepäin katsottuna Kunnaksella on tervettä itseironiaa, mutta pohjimmiltaan ehkä myös kyky uskoa työhönsä jopa kustantajaansa enemmän. Sitä paitsi suomalaiset arvostavat nöyryyttä, jopa itsensä vähättelyä. Kunnaksen tekstaama esipuhe kuvastaa tätä:

”Nyrok City ilmestyi eka kerran syxyllä 75 ja on siitä lähtien roikkunut nuortenlehtien sivuilla joka kuukausi.…Nuarisokulttuuria ei-yhtään-tunteville 70 % tarinoista hivahtaa todennäköisesti täysin yli kaalin. Mutta nauttikoot he vaikka rehevästä, puhtaasta, virheettömästä kirjakiälestä jota enää harvoin muualla sattuu silmiin, sekä kaunismuotoisesta, helppolukuisesta kirjaimistosta, josta itte pääpukari, kuuttenperkikin, olisi ollut töötevää poikaa…. Niin että siitä vaan mukulat ja muutkin…”

Populaarikulttuurin aarreaitta kerrassaan tämä Mauri Kunnaksen mainio ajankuva kaudelta ennen kuvakirjoja. Tyyli on sama: tietopohjalta ja yksityiskohdiltaan tarkka, mutta esitystavaltaan rento, lämmin ja humoristinen, paikoin tajunnanvirtamainen runsaudensarvi. Aihemaailma pyörii populaarikkulttuurissa, elokuvissa ja rock-ilmiöissä enimmäkseen, höystettynä sarjakuva- ja (nuorten)kirjaviittauksin. Sarjahan ilmestyi Intro-, Help- ja Suosikki-lehdissä täsä järjestyksessä lehtien yhdistymisten kautta.

Henkilöinä on ns. tv:stä tuttuja naamoja tunnistettavina, varsin överiksi vedettyinä karikatyyreinä. Jaksot voivat olla ovelasti rakennettuja ja juonellisia satiireja, tai sitten vain sikermä tahallisen pöljiä irto- ja puujalkavitsejä.

Ilmeisesti originaaleista kuvattu materiaali paljastaa joitakin tekstauskorjauksia, joista herää ajatus, mitä on peitetty ja onko se ollut mukana aikakauslehtiversiossa ja muutettu vasta kirjaan…

Lisätiedot:

[29 x 20 cm pysty vihko; 48 s. + kannet, ei skp, kansi väri Nyrok city kokoelma, Otava, puhekuplassa Kunnas korporation, tk. Väri, tekstattuna: ” Tämä sarjakuva on palkittu kansainvälisellä P. Puupää potulla, joka on tae siitä, että pällistelette laadukasta, kehittävää, maailman kansoja lähentävää tuotetta…”, s. 1 nimiö Nyrok city kokoelma,  Kunnas korporation + ruutupiirros; s. 2 kust.tiedot + tekstattu esipuhe; s. 48 tyhjä; s. 3–47 värisarjakuvia; tk Pelle Miljoona junan katolla :”Aim ö puuuöööö louunsam gerilla”]

Ks. myös:
Nyrok City Kollektion 2 (Otava, 1993)
MacMoose ja Jagge Migreenin tapaus (Otava, 1995)
The best & the wörst of Nyrok City – giant gollexön by Mauri Kunnas (Otava, 2000; uudistettu laitos 2011)
Mauri Kunnaksen varhaisia töherryxiä – Sarjakuvia vuosilta 1965–75 [ s. 65–117] (Otava 2007)
Minä, Mauri Kunnas (Otava 2009)

Jorma Pitkänen: Näkymätön Viänänen 1

1984

Näkymätön Viänänen 1

Jope = Jorma Pitkänen (Kustannus-Mäkelä, 1984)

ISBN 951-9063-67-6

Kansi:  Emäntä maidonhaussa, lehmä Näläkäjärvi-kyltin päällä, luontopolulla ponutehdas, taustalla mökki ja lentoruiskutus [väripiirros, tausta valkoinen, otsikko punainen mustin reunoin ja varjoin, oranssissa ympyrässä mustavalkoinen (mieto) 1]

Ennen murrekäännösalbumeita ainoa aito savonkielinen sarjakuva niin yhteiskunnalle kuin lukijallekin näkymättömäksi käyneen suurperheellisen, keskiolutriippuvaisen pienviljelijän arjesta perustuu kärkevälle dialogille. Osansa saavat niin Viänänen kuin akkansakin, Helsingin herroista puhumattakaan.  Päähenkilöinä Näläkäjärven tilalliset Viänänen ja akka, epälukuinen pesue, mm. Urho, Vilijo ja Voetto sekä lehmä Punikki, etupäässä vaalimainoksissa näkyvät paikallispoliitikot sekä tilalla pistäytyvät pontikanpolttoa ratsaavat poliisit. Maailmaa seurataan oman puolueen lehdestä, julkkisjuoruja aikakauslehdistä, ja kuvalukemistona on Sexi-lehti.

Jopen rajusti pelkistävä, mutta samalla kieli poskella, tuhdilla viivalla vedetty piirrosjälki sopii huumorinlajiin kuin nyrkki silmään. Vitsit ovat hauskoja, joskin aika negatiivissävyisiä, mutta se päähänpotkituille suotakoon. Metahuumoriin mennään mm. kun Viänänen sanoo hukanneensa identiteettinsä, kun lippis on kateissa. Kärjistyksen lajiin sopii, että koko tilan väki eläimineen istuu samassa pöydässä. Rajoja rikotaan mm. puhuvilla eläimillä. Nykysilmin (perhe)väkivalta on vitsinä vanhentunut.

Sanomalehtistrippien kokoelma rakentuu kaksi strippiä per sivu -rytmille. Takasivulla on esittelyteksti ”Terävää savolaishuumoria” ja strippi, jonka viimeinen kupla mainostaa: ”Hurskas kurjuus jatkuu albumissa numero 2!”

Lisätiedot:

[18x 24 cm vaaka albumi; 80 s. + kannet, ei skp; kansi väri, tk. mv esittelyteksti ”Terävää savolaishuumoria” + strippi jonka viimeinen kupla mainostaa albumia numero 2, otsikko punaisella; s. 1 nimiö, s. 2 kust.tiedot, mv sk s. 3–80, kullakin sivulla 2 strippiä; ei otsikoita]

Ks. Näkymätön Viänänen [0] (Suonenjoen ja Rautalammin Sanomat Oy 1978)

Kuva tulossa

1984

Pajari

Mattipekka Ratia (Kiteen sarjakuvaseura 1984[?])

Kansi: Kolme miestä ja orava kiviröykkiöllä, jonka huipulle pystytetään ristiä.

Erikoinen pikku julkaisu. Kauniisti piirretty vertauskuvallinen tarina. Pajari ylittää kuningattarelta saamiaan valtuuksia käyttämällä alamaisia hyväkseen sekä töissä – vedättää venettä maalla kolmella (alastomalla) miehellä – sekä huveissa (perverssejä ’seuraleikkejä’), ja lopulta kuningataren ja kirkon henkipatoksi tuomitsemana tulee kivitetyksi. Tarina kuitenkin päättyy Pajarien monistumiseen ja ajatukseen ”Pajari elää meissä jokaisesa.”

[21 x 15 cm pysty vihko; 8 s. sis. kannet; sivut numeroimattomat; s. 2–7 mv sk, 2–3 ruuturiviä per sivu, tekstatut kuplat, selostusteksti ja äänitehosteet; tk. ilmoitus Sarjainfo]

Kuva tulossa

1984

Puupään parhaat 4

Fogeli = Ola Fogelberg (Kustannus-Mäkelä, 1984)

ISBN 951-9063-60-9 (nid.)

Kansi: Pekka juoksee matkatavaroineen lentokoneen perään, Justiina jo kaatunut [= Pekka Puupää VIII, 1950]

Sisällys:

s. 3–30 lähde Pekka Puupää : sarjakuvia : VII osa (1949)
s. 3 Solmu kuin solmu [toinen ruutu kahden levyinen] (PPP7)
s. 4 [Ei otsikkoa] [1. ruudussa: ”Autoilija: Hirmukiire meillä on…”](PPP7)
s. 5 Pätkä on ylifiksu (PPP7)
s. 6 (jatk.) (PPP7)
s. 7 (jatk.) [4 ruutua, normaalia leveämpiä] (PPP7)
s. 8 Pelastuspuuhissa (PPP7)
s. 9 Kalliita munia (PPP7)
s. 10 [Ei otsikkoa] [1. ruudussa: ”No voi sun seitsemän sentään!! Pöksyt putoo!!…”] (PPP7)
s. 11 Pekan työtehopatentti [4 r.] (PPP7)
s. 12 Itse on paras renki [4 pystykuvaa paksussa yhteenkokoavassa kehyksessä paksuin väliviivoin, oikeassa alalaidassa Pekka ilman ruutua, teksti ladottu 5 osassa alle] (PPP7)
s. 13 Kaksintaistelu (PPP7)
s. 14 Tottunut jahtikoira (PPP7)
s. 15 Ehti hyvin (PPP7)
s. 16 [Ei otsikkoa] [1. ruudussa: ”Tule tänne kultaseni – – noin!…”, ruudut poikkeuksellsiesti numeroitu 1–6, tekstit ladottu alle] (PPP7)
s. 17 Kärrynrasvaa (PPP7)
s. 18 Sellaisia ne miehet ovat [2 vaakastrippiä, ruudut piirretty yhteen vain viivalla rajaten, ruutunurkkia pyöristetty liitoskohdissa, ruudut mnumeroitu 1–6] (PPP7)
s. 19 (Jatk.) [2 vaakastrippiä, ruudut piirretty yhteen vain viivalla rajaten, ruutunurkkia pyöristetty liitoskohdissa, ruudut mnumeroitu 7–9, ei 10–12] (PPP7)
s. 20 Varma on aina varma (PPP7)
s. 21 Sairaus (PPP7)
s. 22 Pekka vanginvartijana (PPP7)
s. 23 Sarja-ystävyys [ : on = eli – ] (PPP7)
s. 24 Avulias (PPP7)
s. 25 Byrokratia (PPP7)
s. 26 Vähemmällä vaivalla – sama tulos [4 r. keskellä sivua kahdessa rivissä, teksti ladottu alle] (PPP7)
s. 27 Pekka auttaa (PPP7)
s. 28 Aikoo kuuluisaksi (PPP7)
s. 29 Hyviä aikeita (PPP7)
s. 30 Kapea portti (PPP7)
s. 31–80 lähde Pekka Puupää : sarjakuvia : VIII osa (1950)
s. 31 Pätkä keksii ihmeellisen ratkaisun (PPP8)
s. 32 Kummitus (PPP8)
s. 33 Hellettä (1. Ruudun paikka tyhjä) (PPP8)
s. 34 Loistava piilopaikka (I) (n:ot 1–6) (PPP8)
s. 35 Loistava piilopaikka (II) (n:ot 7–10, joista 8 ja 10 2x leveitä) (PPP8)
s. 36 Vauhdin hurmaa (PPP8)
s. 37 Peitetty vahinko (PPP8)
s. 38 Ei napilla pelata (PPP8)
s. 39 Joululahja (PPP8)
s. 40 Luvattomilla vesillä (PPP8)
s. 41 Komeat kahvit (PPP8)
s. 42 Onhan toisiakin halkokauppiaita (PPP8)
s. 43 Tepsivä säilömisaine (PPP8)
s. 44 Yksinäisellä tiellä (PPP8)
s. 45 Hurmurina (PPP8)
s. 46 Liikuttava Pekka (PPP8)
s. 47 Kaukonäköisenä (PPP8)
s. 48 Reiän kimpussa (PPP8)
s. 49 Käytännöllinen (PPP8)
s. 50 Vimma (PPP8)
s. 51 Lykkäys veronmaksussa (PPP8)
s. 52 Sähkön säästö (PPP8)
s. 53 Selvisi, mutta – – – (PPP8)
s. 54 Etevä etsijä (PPP8)
s. 55 Rautainen annos (PPP8)
s. 56 500 markkaa (PPP8)
s. 57 Pää vaarassa (4 r, kapeita, oik. ja vas. tyhjää tilaa) (PPP8)
s. 58 Hienotunteinen sammuttaja (4 r, kapeita, oik. ja vas. tyhjää tilaa) (PPP8)
s. 59 Ensiluokan vehkeet (PPP8)
s. 60 Suomalaiset voittivat (PPP8)
s. 61 Ihmeellisiä oireita (PPP8)
s. 62 Justiina lähtee lomakylään (PPP8)
s. 63 – ei piisannutkaan (PPP8)
s. 64 Avain (PPP8)
s. 65 Patenttisammuttaja (PPP8)
s. 66 Ihmelapsi (PPP8)
s. 67 Koivulahteen (PPP8)
s. 68 Vahvaa kaljaa (PPP8)
s. 69 1000 markan varas (PPP8)
s. 70 Perusteellinen lähtö (PPP8)
s. 71 Ilmapallon pelastus (PPP8)
s. 72 Pekka ratkaisi tieteellisen arvoituksen (PPP8)
s. 73 Saastö (PPP8)
s. 74 Havainnollinen oppitunti (2. rivi 2 leveämpää ruutua) (PPP8)
s. 75 Goliath antaa kyytiä varkaalle (5. ruutu 2x leveä) (PPP8)
s. 76 Pieni kompastuskivi (viimeinen ruutu 1 ½ x lev.) (PPP8
s. 77 [Pieni kompastuskivi, jatkuu] (4 leveää ruutua) (PPP8)
s. 78 Hyvänahkainen Pekka (4 ruutua, hieman leveämpiä) (PPP8)
s. 79 Uhraus (4 leveää ruutua) (PPP8)
s. 80 Varjossa (PPP8)

(PPP7) = sarjat on koottu albumista Pekka Puupää VII (1949)

(PPP8) = sarjat on koottu albumista Pekka Puupää VIII (1950)

”Sarjat on valittu v. 1949 ja 1950 ilmestyneistä Pekka Puupää -kirjoista”

Lisätiedot:

[18×23 cm vaaka; 80 s. + kannet; ei sisäkansipainatuksia; s. 1 nimiö; s. 2 painotiedot; s. 3–80 m-v sk, 6 r/s 2 rivissä, tekstit ladottu alle; sarjat otsikoitu lad. gem., sivunumerot lad. alakulmiin; kansi väri; selkä valk., lad. sin. vers. otsikko ja numero; tk lad. sin./pun. esittely]

Erkki Tanttu: Rymy-Eetu uljaimmillaan

1984

Rymy-Eetu uljaimmillaan – Valikoima huumoria kolmelta vuosikymmeneltä

Erkki Tanttu; säkeet sepittänyt Tauno Karilas (Otava, 1984 )

ISBN 951-1-07696-5 (sid.)

Kansi: Eetu osoittaa paloletkulla, palomiehen univormussa mitalein

Sisällys:

s. 5 Uudenvuoden vastaanotto (RE 1)
s. 6 Lumikinoksiin hautautunut (RE 1)
s. 7 Onneton metsästysretki (RE 1)
s. 8 Variksenampuja (RE 2)
s. 9 Härkävaljakko (RE 2)
s. 10 Lypsäjän kohtalo (RE 2)
s. 11 Tulta lainaamassa (RE 3)
s. 12 Simanjuonti (RE 3)
s. 13 Soitto on suruista tehty (RE 3)
s. 14 Ilmahälytys (RE 4)
s. 15 Ristisana-arvoitus (RE 5)
s. 16 Rymy-Eetu ja Hymy-Freetu (RE 5)
s. 17 Mahatipat (RE 6)
s. 18 Ankerias (RE 6)
s. 19 Pyykkärinä (RE 6)
s. 20 Onni onnettomuudessa (RE 6)
s. 21 Sarvesta härkää (RE 7)s. 22 Tarkk’ampuja (RE 7)
s. 23 Ampiaisen kosto (RE 7)
s. 24 Lentsun kourissa (RE 8)
s. 25 Kohtalokas laukaus (RE 8)
s. 26 Pyykkärin apulainen (RE 8)
s. 27 Jäälautalla (RE 9)
s. 28 Sunnuntaimetsästäjä (RE 9)
s. 29 Uusi herätyskello (RE 9)
s. 30 Esimerkki (RE 9)
s. 31 Näköhäiriö (RE 10)
s. 32 Rosvon säikähdys (RE 10)
s. 33 Uimapuku (RE 10)
s. 34 Tuhma kolli (RE 12)
s. 35 Renkinä (RE 12)
s. 36 Lumenluontia (RE 12)
s. 37 Äkkinykäys (RE 12)
s. 38 Outo näky (RE 12)
s. 39 Helppo-Heikki (RE 12)
s. 40 Kädenpuristus (RE 12)
s. 41 Käsirysy (RE 11)
s. 42 Ateria (RE 11)
s. 43 Kumisaapas (RE 11)
s. 44 Kylvyssä (RE 11)
s. 45 Menetys ja lohdutus (RE 11)
s. 46 Simapullo (RE 11)
s. 47 Tähtäysharjoituksia (RE 11)
s. 48 Kessu ja karhu (RE 11)
s. 49 Pallopeli (RE 13)
s. 50 Tärskäys(RE 13)
s. 51 Keihästys (RE 13)
s. 52 Matka-arkku (RE 13)
s. 53 Märät jalat (RE 14)
s. 54 Makkarat (RE 14)
s. 55 Kevätkalastus (RE 14)
s. 56 Tullimikko (RE 14)
s. 57 Kiusanhenget (RE 14)
s. >58 Talon tervaus (RE 15)
s. 59 Kaunoluistelu (RE 15)
s. 60 Vedonlyönti (RE 15)
s. 61 Avantouimarit (RE 15)
s. >62 Kiertokäynti (RE 15)
s. 63 Vuokrafrakki (RE 16)
s. 64 Keittokirja (RE 16)
s. 65 Merimiehenä (RE 16)
s. 66 Aitajuoksu (RE 16)
s. 67 Kaksi joulupukkia (RE 16)
s. 68 Anteeksianto (RE 17)
s. 69 Hyppyurheilua (RE 17)
s. 70 Kurakeli (RE 17)
s. 71 Väärinkäsitys (RE 17)
s. 72 Uudenvuoden päätös (RE 18)
s. 73 Hiihtoloma (RE 18)
s. 74 Maalattu penkki (RE 18)
s. 75 Uimahyppy (RE 18)
s. 76 Jiu-jitsu (RE 19)
s. 77 Uimaopettaja (RE 19)<
s. 78 Auton käynnistys (RE 19)
s. 79 Pyykillä (RE 19)
s. 80 Lääkärissä (RE 19)
s. 81 Koskenlaskijana (RE 19)
s. 82 Ei-kenenkään-pöytä (RE 19)
s. 83 Ritarillisuutta (RE 19)
s. 84 Nimipäiväkakku (RE 13 alk. Nimipäiväkaakku)
s. 85 Varoitustaulu (RE 20)
s. 86 Puhallus (RE 20)
s. 87 Kukkaset (RE 20)
s. 88 Onni ja onnettomuus (RE 20)
s. 89 Peilisalissa (RE 20)
s. 90 Kikka (RE 20)
s. 91 Eetu ja Aatu (RE 21)
s. 92 Karhunleikkiä (RE 21)
s. 93 Lannevanne (RE 21)
s. 94 Paketti (RE 22)
s. 95 Hyppy (RE 22)
s. 96 Leirielämää (RE 22)<
s. 97 Peloton jänis (RE 22)
s. 98 Kummipojan heitto (RE 22)
s. 99 Ahventen ahnehtijat (RE 22)
s. 100 Kumimies (RE 22)
s. 101 Välskärinä (RE 22)
s. 102 Tuolikiusa (RE 23)
s. 103 Serkun apu (RE 23)
s. 104 Tuplavahinko (RE 23)
s. 105 Moukantuuri (RE 23)
s. 106 Lähtö ja paluu (RE 23)
s. 107 Lääkärissä (RE 23)
s. 108 Nokipoika (RE 23)
s. 109 Väärä kaatopaikka (RE 24)
s. 110 Taulu jäällä (RE 24)
s. 111 Rautatiellä (RE 24)
s. 112 Musikantit (RE 24)
s. 113 Kiltti täti (RE 24)
s. 114 Toispual’ jokke (RE 24)
s. 115 Hiilenkanto (RE 24)
s. 116 Tuulastusta (RE 25)
s. 117 Painajainen (RE 25)
s. 118 Kiusanhenget (RE 25)
s. 119 Korkki lujassa (RE 25)
s. 120 Ilmapallo (RE 25)
s. 121 Nuuskaus (RE 25)
s. 122 Kuteet (RE 25)
s. 123 Televisio (RE 25)
s. 124 Ratakisko (RE 26)
s. 125 Ulkomailla (RE 26)
s. 126 Nakertaja (RE 26)
s. 127 Jenkka (RE 26)
s. 128 Iltalamppu (RE 26)
s. 129 Wilhelm Tellinä (RE 26)
s. 130 Pulut (RE 27)
s. 131 Unettomuus (RE 27)
s. 132 Tikkaat (RE 27)
s. 133 Yksityisalue (RE 27)
s. 134 Sääsket (RE 27)
s. 135 Kylvetys (RE 27)
s. 136 Onnen oikkuja (RE 28)
s. 137 Matkakuume (RE 28)
s. 138 Radiohaastattelu (RE 28)
s. 139 Vahinko (RE 28)
s. 140 Mölytoosat (RE 28)
s. 141 Syysyskä (RE 28)
s. 142 Agentin lumoissa (RE 29)
s. 143 Reseptin seuraaja (RE 29)
s. 144 Merietana (RE 29)
s. 145 Tyttöystävä (RE 29)
s. 146 Hyvä neuvo (RE 29)
s. 147 Pahan ilman akka (RE 29)
s. 148 Viikset (RE 30)
s. 149 Meni perille (RE 30)
s. 150 Nimikkokatu (RE 30)
s. 151 Ryhdikäs puku (RE 30)
s. 152 Esteratsastus (RE 30)
s. 153 Suihkukaivo (RE 30)
s. 154 Kiikkulauta (RE 30)
s. 155 Varmistukset (RE 30)
s. 156 Sekava vyyhti (RE 21)
s. 157 Mätäkuu (RE 27)
s. 158 Arpajaiset (RE 27)
s. 159 Tapaturman torjuntaa (RE 13)
s. 160 Joulukadulla (RE 18)

Kokoomakirja sisältää sarjoja aiemmista julkaisuista:

RE1 1938 Rymy-Eetu (s. 1, 12, 16)

RE2 1939 Rymy-Eetu rynnistää (s. 3, 7, 9,)

RE3 1941 Rymy-Eetun ennätykset (s. 2, 13, 16)

RE4 1941 Rymy-Eetu rintamalla (s. 2)

RE5 1943 Rymy-Eetu ja Hymy-Freetu (s. 1, 2)

RE6 1944 Rymy-Eetun räiskäleitä (s. 3, 4, 11, 13)

RE7 1945 Rymy-Eetun tempaukset (s. 21, 22, 23)

RE8 1946 Rymy-Eetun napakymppi (s. 24, 25, 26)

RE9 1947 Rymy-Eetun esimerkki (s. 27–30)

RE10 1948 Rymy-Eetun mätkäykset (s. 31–33)

RE111949 Rymy-Eetun käsirysy (s. 41–48)

RE12 1950 Rymy-Eetun hyrysysy (s. 34–40)

RE13 1951 Rymy-Eetun tärskäykset (s. 49–52, 84, 159)

RE14 1952 Rymy-Eetun Paksu-Pertta (s. 53–57)

RE15 1953 Rymy-Eetu ja Kuikkaneva (s. 58–62)

RE16 1954 Rymy-Eetu frakissa (s. 63–67)

RE17 1955 Rymy-Eetu ja rasvattu salama (s. 68–71)

RE18 1956 Rymy-Eetu joulukadulla (s. 72–75, 160)

RE19 1957 Rymy-Eetu ja Helppo-Heikki (s. 76–83)

RE20 1958 Rymy-Eetu peilisalissa (s. 85–90)

RE21 1959 Rymy-Eetun lannevanne (s. 91–93, 156)

RE22 1960 Rymy-Eetu sammakkomiehenä (s. 94–101)

RE23 1961 Rymy-Eetun jymyhyppy (s. 102–108)

RE24 1962 Rymy-Eetun keikaus (s. 109–115)

RE25 1963 Rymy-Eetu tuulastaa (s. 116–123)

RE26 1964 Rymy-Eetun jenkka (s. 124–129)

RE27 1965 Rymy-Eetun yksityisalue (s. 130–135, 157–158)

RE28 1966 Rymy-Eetu matkakuumeessa (s. 136–141

RE29 1967 Rymy-Eetu ja merietana (s. 142–147)

RE30 1968 Rymy-Eetu ratsastaa (s. 148–155)

[22 x 26 cm vaaka kirja; 160 s. + kannet (2+ sk 2 + sisäkansilehdet 2+2 keltaiset, ei skp); kansi väri, jatkuu takakanteen, s 1 nimiö, s. 2 kust. tiedot, s. 3  ”Alkajaisiksi” (kirjoittajaa ei mainita), s. 4 tyhjä, sk. s. 5–160, painoväri musta, tekstit ladottu]

Ks. myös:
Rymy-Eetu ryssän kauhu
(Otava 1999)
Rymy-Eetu urheilee (Otava 2002)

Ari Pirttisalo: Vallattomat

1984

Vallattomat

– Sarja kuvia eräiden ötiöluokkaan Vallat-Tomat (tomaattimysiinit) kuuluvien moiskeloiden sielunmaisemista, jotka on ikuistanut tunnettu transuranialainen tomaatikko / / transuraniasta suomeen käänt. ja piirt. Ari Pirttisalo

[Pahkasika-spesiaali 4]

Ari Pirttisalo (Fanzine, 1984)

ISBN 951-9287-16-7 (nid.)

Kansi: Housuihin pukeutunut apina spreijaa lauta-aitaa ja siihen kiinnitettyä ”Tarzon viidakon valtiaaksi! n:o 2” -vaalijulistetta, kun aidalle heittyy Mr. Walkerin varjo (s. 18).

Sisällys:
s. 4–7 Aluksi jumala loi
s. 8–14 Imeväiset merihädässä
s. 15–21 Tarzon viidakon valtiaaksi
s. 22–27 Oikeus voittaa
s. 28–33 Pikku Prinssi järjestää asiat
s. 34–36 Rumin ankanpoikanen
s. 37–44 FrankEinsteinin rakastaja
s. 45–48 Matti ja Maija
[takakannessa otsikoimaton värillinen 4-ruutuinen sarjakuva: kuningas, ruusut ja ampiainen]

Kyseessä on Pahkasika-spesiaali IV, ja siten myös lehden omaa huumorin lajia, nyt realistisen oloiseksi piirrettyä satiirista sarjakuvaa. Saattaapa olla jonkinlainen ennätys tämän nimiösivun otsikkoteksti: ”Sarja kuvia eräiden ötiöluokkaan Vallat-Tomat (tomaattimysiinit) kuuluvien moiskeloiden sielunmaisemista, jotka on ikuistanut tunnettu transuranialainen tomaatikko – transuraniasta suomeen käänt. ja piirt. Ari Pirttisalo.”

Ensimmäinen tarina käsittelee jumalten ja muiden yliluonnollisten voimahahmojen elämää byrokraattisessa taivaassa, jossa ajankuluna syntyy jännä peli, mutta kun sääntöjä ei keksitä, se (= maailma) tykätään roskakuiluun (= avaruuteen). Seuraava tarina jatkaa mittakaavanmuutoksella suoraan edellisestä, nyt maailmana vain on hiusten suojissa oleva päänahka.

Di on jättänyt Mustanaamion, ja hänet huijataan kostamaan Tarzonille, joka on houkuteltu vaaliehdokkaaksi. Apinain kuninkuutta tavoitteleva ei osaa kuin vikistä ja mutustaa banaania. Mustanaamion murhaaman Tarzonin tilalle tulee toinen vastaava – Väyrynen(kö?).

”Oikeus voittaa” on kafkamainen kehätarina,  joka jatkuu ikuisesti, kun pahoinpitelyn uhrista tulee syyllinen. Samon Pikku Prinssi, joka selvittää miten törkyä kierrätetään satulinnassa – lohikäärmeen kautta! Uudisversio rumasta ankanpoikasesta on raju, ja siinä on kahtakin metatasoa: paha Aku Ankka ja lukijan olkansa takaa äkkäävä ankanpoika ruudussa, jossa näkyy sama ruutu, jossa…

Frank Einstein on tietysti ristisiitos, jossa ’noebeleja’ keräilevä (viisi on, rauhanpalkintoa vailla) keksijä vie uusinta luomustaan nobelkomitealle, kohtaa ”luonnotonta tietokonekieltä” eli savoa viäntävän robotin. Matti ja Maija amerikkalaisten uskonnollisten sarjakuvalipareitten (traktaattien) tyyliin tehty viisikkomainen agenttiseikkailu, jonka ydin on niin tuhmien puhuminen, ettei niitä voi tässä siteerata. Lopulta apuun tulevat ”poli-isit”.

Ari Pirttisalo on lajissaan taitavimpia suomalaisia tekijöitä, valitettavan vähän julkaistu vain. Erityisesti Rumimman ankanpoikasen ja Frank Einsteinin piirrostyöt ovat tyylillisesti ehjiä ja teknisestikin taidokkaita. Satiiri on purevaa ja osuu maaliin.

Lisätiedot:

[30 x 21 cm pysty albumi, 48 s. + kannet, sisäkansissa mv tähtitaivasta; kansi väri, tk. Värisarjakuva; s. 1 nimiö ” Sarja kuvia eräiden ötiöluokkaan Vallat-Tomat (tomaattimysiinit) kuuluvien moiskeloiden sielunmaisemista, jotka on ikuistanut tunnettu transuranialainen tomaatikko / / transuraniasta suomeen käänt. ja piirt. Ari Pirttisalo; s. 2 ladottu ”Tomaatin paras ystävä” ja kaksi käsiteltyä valokuvaa; s. 3 ”Sisällyskartta”, mm. ”Ylimääräinen liite kaikkiin Fanzine Oy:n ’Vallattomat’-sarjakuva-albumeihin sivut 45–48”; s. 4–48 mv sk ]

Harri Vaalio: Wallun kulttuurikuvasarjoja no. 4

1984

Wallun kulttuurikuvasarjoja 4

Wallu = Harri Vaalio (omakustanne, 1984)

Kansi: Armas jussi-paidassa, metsänreunan takaa nousee pallo no. 4

Sisällys:
s. 4–8 Rikas mies jos oisin [”Kemin kilpailutyö -83, 2. Palkinto”]
s. 9–19 Pasi [”ilmestyy tällä hetkellä yhdeksässä lehdessä”]
s. 20–30 Rokratio [”ilmestyi OK-lehdessä 4/81–10/84”]
s. 31–38 Lämsänperäläiset [”ilmestyy tällä hetkellä kuudessa lehdessä”]
s. 39–43 Wallun luokka [”ilmestyy JP- Joka Poika -lehdessä”]
s. 44–50 Valonsäteen joulu [”arkistojen aarteita”]
Lisäksi Rauliollin ”Rottia” pienikokoisina strippeinä sivuilla 3, 9, 20–31.

Edelleen Wallun omakustannekokooma eri puolilla julkaistuja sarjojaan.

Lisätiedot:

[30 x 21 cm pysty vihko, 52 s. sis kannet; kansi ja tk väri; s. 2 kust.tiedot, piirros ja valokuva, tekijäesittely; s. 3 sisällysluettelo + piirros (+ yksi pieni strippi Rauliollin ”Rottaa”, samoin s. 9, 20–31);  ; 4–51 mv sk; s. 52 teksti ja piirros ½ s., mm. kiitokset Hämeen taidetoimikunnalle apurahasta; tk  neljä irti leikattavaa värillistä postikorttia, mv puolet s. 51; painopaikka Paino Niini Ky Oy 1984]

Ks. myös:

Die Grosse Liebe, und andere Sachen von Wallu (Zwerchfell, 1990)

Ks. Hyvä Suomi! – Urheiluhuumoria ja olympiatriviaa! [Mäntykustannus, 2008)