1900-1909

”Amerikalainen kuvakirja” kirjaimellisesti toi amerikantuliaisia, eli sarjakuvalehtimäisen muodon. Kohteena olivat lähinnä lapset. Varsinainen kotimainen sarjakuvalehdistö syntyi vasta 1920-luvun lopulla, sekin enimmäkseen lapsille suunnattuna.

Näiden kaikkien tekijöinä esiintyi eturivin piirtäjiä. Poliittista pilalehtiä kuvittivat mm. Fogeli, Löfving ja Sven Nyströn – joka oli myös ensimmäinen animaattorimme. Löfving oli niin virtuoosi, että kuvitti sekä vasemmiston että oikeiston pilalehtiä puolueettomana muodonantajana piloilleen.

Eläinsarjakuvat tulivat mukaan kuvioihin heti alussa, 1910-luvulla. Nekin oli useimmiten tarkoitettu lapsille, ehkä jopa luettaviksi lapsille, eli siinä mielessä myös aikuisille.

Suomi versus muu maailma

Suomalaiset sarjakuvantekijät ovat ilmeisestikin olleet hyvin perillä kansainvälisistä virtauksista, eli lukeneet ulkomaisia lehtiä. Ainakin Ranskan, Saksan, Englannin, Yhdysvaltojen ja Ruotsin varhainen pilalehdistö ja sarjakuvamaailma on peilautunut Suomeenkin asti.

Ensimmäiset sarjakuvalehdet syntyivät sanomalehtien sunnuntaisarjojen kokoomaliitteistä, ja sellaista muistuttaa myös ”Amerikalainen kuvakirja”, myöhemmin tietenkin myös ”Kalle Viksari”.

Kun Ilmari Vainio lähetti sankarinsa matkoille, oltiin varmaankin Lyonel Feiningerin The Kin-Der-Kids -sarjan vaikutteissa (1906–).

1904

Amerikalainen kuvakirja (Minerva, 1904)

Amerikalainen kuvakirja

Amerikalainen kuvakirja

(Minerva, 1904)

= (identtiset ulkoasultaan)

Amerikansk bilderbok

(Söderström & co, 1904)

Alkuperäiset identtiset paitsi kieli ja kustantaja.

Kansi Samuel von Bell: Puistomaisemassa sinipukuinen poika ja punapukuinen tyttö lukevat sarjakuvakirjaa, ja heidän luokseen juoksevat taka-alalta Fritsu ja Hansu.

Sisällys:

[s. 2–4] [1. sarja] [Tyttö ja kasteluletku, R. F. Outcault]
[s. 5–7] [2. sarja] [Kissalan pojat, Rudolph Dirks]
[s. 8–10] [3. sarja] [Bobbi, Baby ja tyttö, R. F. Outcault]
[s. 11–13] [4. sarja] [Taulun ripustus, R. F. Outcault]
[s. 14–16] [5. sarja] [Foxy Grandpa, Charles ”Bunny” Schulze]

Vihkosessa on viisi kolmen sivun värisarjakuvaa, joita ei ole otsikoitu, eikä hahmoja esitellä. Ensimmäisessä sarjassa tyttö kastelee vahingossa tädin, toisessa amerikkalaisen ”Kapu ja pojat” -sarjan versio, jossa nimetkin ovat ennallaan, eli suomeksi Hannu ja Fritz, ruotsiksi Hans ja Fritz, kolmannessa pelleilevä Baby saa surullisen Bobbin taas nauramaan (!?), neljännessä Janne = Jack auttaa tukevaa tätiä taulun ripustuksessa jääden tämän alle, ja viidennessä ilmiselvä Foxy Grandpa järjestää menoa illallisille tuomalla pöytään pikkutytöksi puetun apinan.

Arktisen Banaanin julkaisema näköispainos (2004) edustaa tavallaan ensimmäistä suomalaista sarjakuvatuotantoa, mutta se valitettavasti rakentuu ulkomaisten esikuvien enemmän tai vähemmän suorille kopioille, joita nykyään kutsuttaisiin piraateiksi. Tekijät toimittajaa lukuun ottamatta ovat jääneet nimettömiksi joskaan eivät täysin tunnistamattomiksi, mutta armahdettakoon nyt heitä ja myös toimittajaa anonymiteetillä. Siihen aikaan tekijänoikeudet eivät Venäjän suuriruhtinaskunnassa olleet kovin tiedostettuja, eli kyseessä oli ns. maan tapa.

Esipuheessa ”Neljän kopla eli kuka kukin on Amerikalaisessa kuvakirjassa” Juhani Tolvanen paljastaa amerikkalaisen asiantuntija Robert Beerbohmin mukaan alkuperäissarjojen tekijät ja vaiheet sekä kannen tekijän (taidemaalari Samuel von Bell, 1865–1920).

Lisätiedot:

1.p.

[ 32×19 cm pysty vihko, 16 s. + kannet (2+2), ei skp, ei sivunumerointia, ei otsikoita, sarjat väri tekstit ladottu mustalla gemenalla puhekupliin; s. 1 tyhjä; Kirjaston kappaleet kunnostettu, sivut olleet puhki kuluneita, ja suomenkielinen digitoitu (19980050).]

2.p.

[ 30×19 cm pysty vihko, 22 s. sis kannet, kansi väri/väripiirros; Etualalla puu (hevoskastanja?) ja eri värisiä kysymysmerkkejä, yläosassa ’pilvessä’ lad. vers. ”merikalainen” ja edessä iso alkukirjain A, oikeassa alakulmassa sign. S.vB. (Samuel von Bell), alla vers. ”Kuvakirja” ja lad. kust.); numeroimattomat sivut, s. 2 kust.tiedot AB Helsinki, Laakapaino Porvoo 2004; ISBN 952-9809-87-5; s. 3 esipuhe Juhani Tolvanen: Neljän kopla eli kuka kukin on Amerikalaisessa kuvakirjassa, s. 4–18 sk väri 2 r / s.; s. 19 tyhjä; tk. kannen beige pohjaväri ja ladottu teksti]

Lue lisää »