1920-luku

Ollien oppivuodet ja Kallen kokeilut

Sarjakuvan kehityslinjat jakaantuvat. Lapsille suunnatut kuvakirjamaiset sarjakuvat jatkuvat, mutta selvästi länsimaiseen sarjakuvaan perehtyneet tekijät tuovat muitakin uusia tuulia. Hjalmar Löfvingin ”Olli Pirteä” ja Akseli Halosen ”Olli, Halli ja Kisimirri” ovat korkealaatuista sarjakuvaa omassa ajassaan kansainvälisestikin vertaillen.

Vuosikymmenen ilmiöksi nousee kuitenkin H. J. Viherjuuren ”Kalle Viksari” jokajouluisilla vihkosillaan, jotka jatkavat siitä, mihin ”Amerikalainen kuvakirja” / ”Amerikansk Bilderbok” (1904) oli jättänyt. Aluksi KV:nkin sarjat ovat kauniisti sanottuna pastisseja, suoraan sanottuna piraattiversioita ulkomaisista sarjakuvista (esim. amerikkalaisista ”Buster Brownista”, ”Their Only Childista” ja ruotsalaisesta ”Kapten Groggista” muiden muassa), mutta pikku hiljaa opitaan tekemään ihan omaakin.

Farbror Ivar: Rim och prosa – för snälla barn

1920–1924

Rim och prosa – för snälla barn

av Farbror Ivar (Tammerfors nyheter [?], [1920-24 ?])

Kansikuva: Musta pikku poika ratsastaa vuohipukilla, taustalla pari palmua.

Sisältö:

2–3 [Prinsessan och svanen] [ei sarjakuvaa]</p>
4–5 Karos boxingsmatch [suom. Karon nyrkkeilyottelu]</p>
6–7 [Lasses forsta sjöresa] [ei sarjakuvaa]</p>
8–9 De voro alltför snåla [suom. Olivat liian saitoja]</p>
10–11 [Den kinesiska trollkarlen] [ei sarjakuvaa]</p>

Kuvakirja (periaatteella sivun satu plus sivun kuva), jossa vain kaksi varsinaista, kaksisivuista, sarjakuvaa, ”Karos boxingsmatch” ja ”De voro alltför snåla”, kummassakin 2 x 4 ruutua. Ensimmäisessä koira Karo häviää taistelun kellon heilurille, toisessa koirat Moppe ja Prisse tavoittelevat kattoon ripustettua joulukinkkua. Opettavaisia tarinoita lapsille, sarjakuvana raikkaita, myös väritykseltään. Ei puhekuplia, mutta käkikellolle tekstattu: ”Cuckoo! Cuckoo!” Tästä päätelleen tekijän kansallisuuskin jää hieman epäselväksi, eli voi olla myös tuontitavaraa englanninkielisestä maasta.

Kansikuva on hieman outo ja sisältöön liittymätön: alaston musta pikku poika, jolla on paksut huulet ja isot korvarenkaat, ratsastaa vuohipukilla. Tästä ei varmaan oteta uusintapainoksia…

Lisätiedot:

[30×22 cm kansi ja sivut pysty, sidos lyhellä sivulla; 12 s. sis. kannet; kansi väri (valkoisella pohjalla musta kehysviiva ja sen sisällä piirros, jossa palmut vihreällä, poka ja vuohen ääriviivat sinisellä ja vuohessa rasteriväri ruskea, yläpuolella lad. sin. vers. pääotsikko, gem. alaots. ja tekijä, kehyksen alla lad. hinta.]

Munsterhjelm-Holmberg ja Munsterhjelm: Kvaakelikvaa pahanteossa

1923

Kvaakelikvaa pahanteossa – Variksenpojan seikkailuja

kertonut Elin Munsterhjelm-Holmberg; kuvittanut Gust. Munsterhjelm (Otava, 1923) u.p. Otava, 2009

Kansi: Polvihousuinen pikkupoika ruokkii varista, joka istuu aidan tolpan päässä.

Kuvakirjatyyppinen esitys, jossa vasemmalla sivulla riimittely, 3–5 säkeistöä, oikealla sivulla kuvasarjaa, 3–5 kuvaa ilman ruutujakoa, numerointia tai tekstejä, mutta selvästi sarjallista kerrontaa.

Herttaisen opettavainen tarina, jossa seikkailee pahankurinen variksenpoika pihapiirin eläinten ja ihmisten (Matti-poika, pikku Kirsti, piika Kaisa, Vahti-koira) joukossa, varastelee pikkuesineitä, vaanii linnunpesiä, saa huutia kanaemolta ja kissalta, Matti pelastaa sen juuttumasta tervattuun kattoon. Lopulta varis sitoutuu talon väkeen eikä lähde sukulaisten matkaan parveen.

Kuriositeetti, josta otettiin uusintapainos vielä 2009.

Lisätiedot:

[19×26 cm pysty vihko; kannessa vain: ”Kvaakelikvaa pahanteossa”, sisäkansissa ei painatusta; kansi väri (valkoisella pohjalla väripiirros, joka rajattu ylhäältä kaarella katetuksi suorakaiteeksi, sen yläpuolella lad. kaarelle vers. sin. otsikko, kuvan alla lad. must. gem. tekijät ja kust.); sivuja 30, joista painatusta sivuilla 1–27, sivu 1 nimiötiedot, s. 2 painotiedot, s. 3 omistus ”Pienelle Kirsi-Inkeri Holmbergille omistettu”; s. 4 riimittely alkaa; s. 5 kuvitus alkaa; takakannessa Otavan kuvakirjailmoitus, jossa mm. Buschin ”Maks ja Morits”, Finnen ja Fogelin ”Janne Ankkanen sotajalalla” ja Hoffmannin ”Jörö-Jukka”; u.p. AS Printon Trükikoda; 27 s.; ISBN 978-952-480-194-2]

Veli Giovanni: Kalle Viksari ja muita sarjakuvia. Kuva: Sarjainfo

1924

Kalle Viksari ja muita sarjakuvia

[KV1]

Kokoili Veli Giovanni = H.J. Viherjuuri (Otava, 1924)

Kansi A. Tawitz: Kalle Viksari ja ilmapallot, joissa muiden hahmojen kuvia.

Sisällys:

3 Kalle Viksari aikoo soittajaksi [Tawitz]
4 Kalle Viksari Afrikassa (A. Tawitz)
5 Isän ja äidin ensimmäinen lapsi [Tawitz]
6 Kapteeni Naukku lähtee aarretta etsimään [Tawitz]
7 Kapteeni Naukku Etelämerellä [Tawitz]
8 Kapteeni Naukku uimassa [Tawitz]
9 Hampaanveto Afrikassa [Tawitz]
10 Muttinen ja Puttinen (A. Tawitz)
11 Muttinen ja Puttinen (A. Tawitz)
12 Kun Ollin piti hakata puita [Tawitz]
13 Kolmosten pappa [Tawitz]
14 Pekka ja Pulla [Tawitz]
15 Keinotekoinen Karhunen [Tawitz]
16 On luotettava lapsiin [Tawitz]

Alexander Tawitz oli ensimmäisten Kalle Viksarien tähtipiirtäjä. Hän varmaan toimituksen tilauksen mukaisesti selvästikin kopioi ulkomaisten sarjakuvien ideoita ja juoniakin, mutta hänen oma tyylinsä alkaa kyllä jo erottua. Tawitz käyttää jo huudahduksissa puhekuplia (mm. s. 3: ”Neekerit tulevat”).

Ruutujen alle sijoitettuja ladottuja tekstejä on numeroitu. Sivun 9 sarja on ainoa kaikista Kalle Viksarien sarjoista, joka on julkaistu kahdesti samassa julkaisusarjassa. Siinä hammaslääkäri Mumbo parantaa Pipen hammassäryn säikäyttämällä tämän leijonantaljallaan.

Vain osa sarjoista on signeerattu, vaikka kaikki lienevät Tawitzin käsialaa (joissakin tosin signeerauskin on epäselvä). Ehkä hän ei ole halunnut ottaa omiin nimiinsä suoremmin kopioituja jaksoja. ”Isän ja äidin ensimmäinen lapsi” on ilmiselvästi yhtä kuin ”Their Only Child” ja ”Kapteeni Naukku” yhtä kuin ”Kapten Grogg.” Muttinen ja Puttinen lienevät Viherjuuren ja Tawitzin omia luomuksia, vaikka toki ovatkin sukua esimerkiksi filmikoomikoille Majakalle ja Perävaunulle. Vailla esikuvaa taitaa olla mielenkiintoinen ja Viherjuurelle keksijänä niin hyvin sopiva ”Keinotekoinen Karhunen”, joka on itse asiassa kaiken kirjaimellisesti suorittava, eli vahva mutta typerä, robotti (”Ei lakkoja enää, eläköön!”).

Sivun 12 sarjakuvan Olli (esikuvanaan ”Buster Brown”) kirjoittaa jo päiväkirjaa kuten myöhempien julkaisujen Esko. Signeeraamattoman sarjan ruutujako on aika villi, ja neljässä ensimmäisessä ruudussa teksti on ruudun alla, sitten ruudun sisällä sitaateissa! Ladottujen tekstien ns. pistekoko vaihtelee mahtumisen mukaan. Kertomateknisesti sarjakuva tuntuu olevan vielä vähän hakusessa, vaikka kaikki elementit jo vilahtelevat, mukaan lukien kuplat ja tekstilaatikot. Toisaalta välipalkkejakaan ei aina ole käytetty.

Muutenkin Viherjuuri tuntuu myöhemmin muuttaneen hahmojen nimiä piirtäjien vaihtuessa. Mainittakoon myös, että H. J. Viherjuuri eli Kalle Viksarien toimittaja-nimimerkki Veli Giovanni on myös sanan ”sarjakuva” suomenkielisen asun isä. Sanahan esiintyy tämän, sarjansa ensimmäisen osan, nimessä jo nimiösivulla. Toinen mielenkiintoinen asia on itse sarjan nimihahmo, Kalle Viksari, joka nykysilmin tuo mieleen lähinnä MAD-lehden maskotti Alfred B. Neumanin, joka sentään on vasta 1950-luvulta. Tosin esikuvaksi molemmille voi nähdä myös klassikkosarjan ”Yellow Kid” keltanuttuisen kakaran.

Lisätiedot:

[24×18 cm pysty; värikansi; takakansi ilmoitus ”Opettavaisia kuvakirjoja”, mm. Heinrich Hoffmannin ”Kuningas Pähkinänrouhija ja köyhä Reino” sekä ”Jörö-Jukka” – suomennettuna 50. saksankielisestä painoksestaan!; ei sisäkansipainatuksia; 14 sivua värisarjakuvia-]

Veli Giovanni: Kalle Viksari filmaa

1925

Kalle Viksari filmaa : uusia sarjakuvia

[KV2]

koonnut Veli Giovanni = H.J. Viherjuuri (Otava, 1925)

Kansi A. Tawitz: nimen mukaisesti Kalle elokuvaa, taustalla muita lehden hahmoja.

Sisällys (suluissa tekijä jos signeerattu, hakasuluissa jos ei):

3 Kalle Viksari poliisina [Tawitz]
4 Kalle Viksari aikoo laulajaksi (A. Tawitz)
5 Kalle Viksari lähtee kosimaan (A. Tawitz)
6 Kalle Viksari hankkii hevosen (A. Tawitz)
7 Kapteeni Naukku [Tawitz]
8 Herra Paksunen [Tawitz]
9 Herra Paksunen päättää laihduttaa itsensä (A. Tawitz)
10 Muttinen ja Puttinen harjoittavat kantajan ammattia [Tawitz]
11 Muttinen ja Puttinen vaeltavat [Tawitz]
12 Olli vie poikia ajamaan autolla [Tawitz]
13 Kolmosten pappa [Tawitz]
14 Pekka ja Pulla panevat nuoren miehen rohkeuden koetukselle [Tawitz]
15 Keinotekoinen Karhunen maalaamassa [Tawitz]
16 Isän ja äidin esikoinen [Tawitz]

Sivulla 1 sanotaan: ”14 kuvasarjaa, yli 120 nelivärikuvaa” eli sarjakuvan idea ei vielä ollut ihan kirkastunut, vaan nähtiin kuvat erillisinä tuotteina. Sivulla 3 esiintyy vieläpä puhekuplassa auton äänimerkki ”TU-TU” – yleensähän onomatopoiesiat on tekstattu suoraan kuva-alaan. Kuplissa on sentään myös ilmaisut ”Seis!” ja ”!!!???” Samalla tavalla nykylukijaa hämmentää sivuilla 4–5 koira Nalle, joka puhuu! Kuplaa käytetään myös nuolikärkisenä osoittamaan: ”Kuhmu”.

Nykyajasta katsottuna sarjassa ”Kapteeni Naukku” on mitä epäkorrekteimmat ilmaisut (”neekerineitoja” ja ”neekeripoika”) sekä teot (eivät tokene edes nuijaniskuista päähän). Sivulla 9 on myös pahasti karrikoitu juutalaisräätäli. Sivulla 12 on itse sarjan alle piirretty poikien selkäsaunat (kuudet) siluettirivistöksi.

Tekniikkakin ottaa onnahdellen ensiaskeleitaan, eli sivulla 8 ovat kuvatekstit vaihtuneet (1. ja 2. ruuduissa). Sivun 14 ”Buster Brownin” tapainen Olli seikkailee 12 ruudussa, joista 9 on numeroitu ja varustettu alateksteillä, ja viimeisessä ruudussa on lisäksi opettavainen teksti. Teksti alkaa kuitenkin jo siirtyä puhekupliin.

Lisätiedot:

[24×18 cm pysty albumi; 14 s. + kannet; ei sisäkansipainatuksia; tk väri-ilmoitus muita kirjoja; ”8 mk”.]

Veli Giovanni: Kalle Viksari lentää

1926

Kalle Viksari lentää : uusi sarjakuvakokoelma

[KV3]

koonnut Veli Giovanni = H.J. Viherjuuri; kuvat piirsi A. Tawitz (Otava, 1926)

Kansi A. Tawitz: Kalle lentokoneessa, taustalla muita lehden hahmoja laskuvarjoissa.

Sisällys (suluissa tekijä jos signeerattu, hakasuluissa jos ei):

3 Kalle Viksari lentää (A. Tawitz)
4 Kalle Viksari näyttelee Chaplinia (A. Tawitz)
5 Kapteeni Naukku uusia aarteita etsimässä [Tawitz]
6 Muttinen ja Puttinen keksivät aarteita (A. Tawitz)
7 Muttinen ja Puttinen avaavat merkillisyyksien näyttelyn (A. Tawitz)
8–9 Kalle Viksari voittaa Majkenin (A. Tawitz)
10 Pekka ja Pulla harrastavat ilmailua [Tawitz]
11 Olli palokunnan päällikkönä [Tawitz]
12 Kolmosten pappa ostaa sanomalehden [Tawitz]
13 Keinotekoinen Karhunen pölyttää mattoja [Tawitz]
14 Kekseliäs Jussi [Tawitz]
15 Viku ja Naku panevat taikinapullat hyppimään [Tawitz]
16 Isän ja äidin esikoinen (A. Tawitz)

Mielenkiintoista metasarjakuvaa on ”Kalle Viksari näyttelee Chaplinia”, joka siis ei ole plagiaatti, vaan Kalle vain esittää Chaplinia! Vasemmalla kuvassa on ’aito’ Chaplin, oikealla Kalle. Nyttemmin vastaava temppu voisi työllistää tekijänoikeusjuristejakin. Sivun 7 sarja on iso ruutu, jossa on vapaa taitto ilman numerointia ja puhekuplia sekä tekstilaatikkoja. Sivulla 14 ”AHAA!!” on ilmaisevasti tekstattu ilmaan sädehtivien viivojen keskelle. Sivun 15 Viku ja Naku (ei siis vielä Niku ja Naku) muistuttavat kovasti amerikkalaisia ”Kissalan poikia”.

Sivuilla 8–9 on aukeaman taitto, jonka otsikkokin yltää aukeaman yli, kuten myös numerointi sekä kuvissa että ruuduissa (samoin s. 14). Hahmoina seikkailevat mm. Majken sekä Jokke ja Nikke, Muttinen ja Puttinen sekä Kolmosten pappa ja Kekseliäs Jussi. Kalle Viksari itse esiintyy vasta viimeisessä ruudussa ja siinäkin tunnistamattomana lentokoneessa lentäjänpäähineessään.

Sivulla 5 on jälleen pahasti karrikoitu juutalainen, nyt sukelluspukukauppiaana, sekä ”neekerihyökkäys”.

Lisätiedot:

[24×18 cm pysty albumi; 16 s. + kannet; ei sisäkansipainatuksia; tk väri-ilmoitus muita kirjoja, myös ”Kvaakelikvaa pahanteossa”.]

Ola Fogelberg, Lyyli Takki, Pekka Puupää – Kuvakirja Suomen lapsille.

1926

Pekka Puupää – Kuvakirja Suomen lapsille

[PPP0]

kuvat piirtänyt taiteilija Ola Fogelberg; tekstin runoillut Lyyli Takki (Kulutusosuuskuntien keskusliitto, 1926) (Helsinki : K.K:n kirjapaino).

Kansi: Pekka seilaa puisella pesusoikolla, jossa harmaa purje ja koira.

Sisällys:

1–2 Pekka maksaa oppirahoja
3–4 Apu hädässä
5–6 Pekan rouvan nimipäivä-matto
7–8 Pekka löytää pommin
9–10 Pekan rotanpyydys toiminnassa
11–12 Hevosenkenkä, joka ei tuottanut onnea
13–14 Pekka ja Kuluttajain Lehti

Erikoinen yhdistelmämuoto, jossa aukeaman vasemmalla puolella on kuuden ruudun sarjakuva, sen vieressä ladottu riimittely samasta aiheesta, alla riimi seuraavan sivun isosta piirroksesta, joka jatkaa samaa aihetta. Sarjakuvat toimisivat sellaisenaankin, ilman tekstejä. Nykykatseelle erikoista on, kuinka Pekka tupakoi ja juo kaljaa – ja ajaa autoa ilman handsfree-toimintoa, eli lukien samalla lehteä! Teksti mainostaa suorasukaisesti Osuustukun tulitikkupuntteja, Elannon kaljaa – ja Kuluttajain Lehteä! Pekan rouvan (Justiina = ”äiti Puupää”) lisäksi sarjoissa esiintyy Pekan poika Pupu (myöhemmin Pulu), niin ja Pekan hattu onkin punainen (tai oranssi), paitsi kannessa, jossa se on mustanharmaa!

Lisätiedot:

[23×31 cm vaaka; kansi väri (valkoisella pohjalla väripiirros, piirr. ots. pun. vers. mustin ääriviivoin, lad. must. gem. alaots.; sivuja 12 + sisäkannet = 14; kaikki sivut värillisiä, riimittelyt fraktuuralla, kahdella värillä (musta/punainen).]

Veli Giovanni: Kalle Viksari autoilee

1927

Kalle Viksari autoilee : uusi sarjakuvakokoelma

[KV4]

koonnut Veli Giovanni = H.J. Viherjuuri; kuvat piirsi Alexander Tawitz (Otava, 1927)

Kansi A. Tawitz: Autossa Kalle ja muita lehden hahmoja.

Sisällys (suluissa tekijä jos signeerattu, hakasuluissa jos ei):

3 Kalle Viksari ajaa autoa (A. Tawitz)
4 Kalle Viksari näkee unta autosta (A. Tawitz)
5 Kapteeni Naukku ihmissyöjien saarella [A. Tawitz]
6 Muttinen ja Puttinen tekevät ihmelöydön (A. Tawitz)
7 Muttinen ja Puttinen omenakauppiaina [Tawitz]
8–9 Kekseliäs Jussi valmistaa kaikkinäkevän koneen (A. Tawitz)
10 Junnu tapaa Allin puistossa (A. Tawitz)
11 Junnu menee palokunnan juhliin (A. Tawitz)
12 Pekan ja Pullan kilpauinti [Tawitz]
13 Kolmosten pappa ostaa lehmän [Tawitz]
14 Keinotekoinen Karhunen kadunlaskijana (A. Tawitz)
15 Viku ja Naku panevat toimeen kilpajuoksun (A. Tawitz)
16 Isän ja äidin esikoinen (A. Tawitz)

Jälleen ”14 sarjaa, yli 100 kuvaa”. Sivulla 8–9 on taas koko aukeaman taitto otsikoineen, ja ensimmäisen ruudun teksti on sijoitettu eräänlaiseen ’näyttöruutuun’. Varsin aikaansa edellä oleva veligiovannimainen idea, jossa sarjan eri hahmot (mm. Junnu) katsovat koneesta, missä muut ovat – ja viimeisessä Veli Giovanni näkee, minkälaista nuoriväki on.”

Sivulla 4 Kalle Viksari hyppää autosta alasti, jolloin vaatteet jäävät autoon ajajaksi! Selostusteksti hämmentää lisää: ”Yhtäkkiä tunsi Kalle muuttuvansa tytöksi ja vieras mies oli autossa.” ”Mitäs pikku neiti nyt tässä rupee kiskomaan minun vaatteitani?” Sivulla 10 Kalle Viksari harrastaa lisää ristiinpukeutumista, nyt tekeytymällä Junnun Alliksi!

Sivulla 13 seikkailee mm. lehmä nimeltä Mansike.

Lisätiedot:

[24×18 cm pysty albumi; 16 s. + kannet; ei sisäkansipainatuksia; kannessa ”Kalle Viksari autoilee : uusia sarjakuvia kokoillut Veli Giovanni; tk väri-ilmoitus ”Veli Giovannin Lasten oma kirja 1928 – Hankkikaa ennenkuin loppuu!” ja kuvassa juoksevat Kalle Viksarin eri hahmot.]

Hj. Löfving, Olli Pirteän seikkailut. Kuva: Kulkukatin poika

1927

Olli Pirteän seikkailut

Hjalmar Löfving (WSOY, 1927)

Kansi: Myskyssä lentää puu, talo, esineitä ja mies sateenvarjoineen, keskellä isossa Suomi-hatussa Olli ja Suomen lippu, hymyilevien kaasupallojen kantamana.

Vihkonen, jossa tasainen ruutujako. Teksti selostaa kuvan alla, ruudut numeroitu selostusteksteihin. Hjalmar Löfvingin piirrostyö on siroa ja ilmaisevaa, humoristisen eksotiikan varaan rakentuvaa. Tarina on melkoista tajunnanvirtaa, muun muassa Tahitilla Rarahu-tyttönen vie kuningatar Pomare XII:n luokse juhlimaan, jolloin Olli lennättää taihitilaispoikia avaruuteen ilmapalloilla! Ruudussa 22 mainitaan Paavo Nurmi, ja Olli osallistuu mm. murtomaahiihtoon. Tunnustuksina Olli saa mm. Suomen lipun presidentiltä ja kaukoputken professorikunnalta.

Nykysilmin aika pahasti vanhentunutta aikansa kuvaa, jossa suomalainen pikkupoika seikkailee maailmalla ilmapallojen ja kuu-ukon hatun avulla, kohtaa villieläimiä ja alkuasukkaita varsin suorasukaisin ottein. Esim. Amerikassa intiaani Vanhan Kotkan, joka varoittaa sotaisista siouxeista! Olli pelastaa raumalaisen Purjeisen ihmissyöjämurjaanien padasta, ja joutuu Saharassa hottentottien vangitsemaksi. Etelä-Afrikassa buurivanhus kehuu heidän puolellaan englantilaisia vastaan taistelleita pohjoismaisia, myös suomalaisia, sotureita. ”Austraalian villit neekerit” hyökkäävät kullankaivajaperheen kimppuun, joten Olli ampuu villejä. Merirosvoja Olli hämää ja vie saalislaivan Brittien sotasatamaan Intiaan. Olli metsästää elefantin selästä tiikeriä, joka tosin kuolee tapaturmaisesti. Kumma kyllä, tiibetiläiset paimenet hyökkäävät Ollin juhannusvalkealle, mutta Ollipa soittaa pelastuksekseen harmonikallaan kiperän polkan!

Olli jää lopussa eli ruudussa 120 jatkamaan matkaansa turkkilaisen kauppamatkustaja Bibi Baban kanssa. Jatkoa ei ainakaan kirjamuodossa kuitenkaan tullut, lehdissä varmaankin kyllä.

Lisätiedot:

[20×29 cm vaaka vihko; 32 s. + kannet; kansi punaisella painovärillä vihertävälle painopaperille, muuten mustavalkoinen; kansikuva toistuu nimiösivulla.]

Veli Giovanni: Kalle Viksari purjehtii

1928

Kalle Viksari purjehtii : uusi sarjakuvakokoelma

[KV5]

koonnut Veli Giovanni = H.J. Viherjuuri; kuvat piirsi Alexander Tavitz (Otava, 1928)

Kansi A. Tawitz: Höyrylaivan perä, Junnu (vai Kalle?) veneessä ja kannella muita lehden hahmoja.

Sisällys (suluissa tekijä jos signeerattu, hakasuluissa jos ei):

3 Tällaiseksi luuli Kalle Viksarin maalaisserkku Kallen elämää (A. Tawitz)
4 Tällaista Kalle Viksarin elämä oli todellisuudessa [Tawitz]
5 Junnu maalaa aitaa (A. Tawitz)
6–7 Kapteeni Naukku Robinsonina (A. Tawitz)
8–9 Kalle Viksari pitää 5-vuotisjuhlat (A. Tawitz)
10 Muttinen ja Puttinen ovat kateissa (A. Tawitz)
11 Muttinen ja Puttinen esiintyvät jälleen (A. Tawitz)
12 Pekka ja Pulla [Tawitz]
13 Kolmosten pappa käy uimassa (A. Tawitz)
14 Keinotekoinen Karhunen pilkkoaa puita (A. Tawitz)
15 Oki ja Vike ”urheilevat” (A. Tawitz)
16 Isän ja äidin esikoinen (A. Tawitz)

Veli Giovanni teki Kalle Viksarien lisäksi monenlaisia leikki- ja askarteluoppaita, ja nytkin hän neuvoo takakannen paperinuken tekemisen jälkeen (s. 2): ”Tehkää siis itse uusi takakansi Kalle Viksari -kirjaan!”

Metasarjakuvaa on sivuilla 8–9, jolla vierailevat sankarit eri sivuilta, myös “neekeritanssijatar sivulta 7”, mutta sittenkin: ”On parasta että jokainen pysyy omalla sivullansa!” Taas sivulla 10 itse Alexander Tawitz ja Veli Giovanni tulevat sarjaan, kurkistavat ruudun taakse ja repivät maiseman auki keskeltä! ”A.T. raapi kumilla niin, että Muttinen ja Puttinen luulivat pääsevänsä pois Kalle Viksari -kirjasta.”

Kapteeni Naukku seikkailee edelleen omissa maailmoissaan ”neekerikaunotarten” ja ”neekerittärien”, ”ihmissyöjien kuninkaan”, kapteeni Masan ja meripoika Kallen kanssa.

Teknisesti tekstit siirtyvät yhä selvemmin kupliin, joskin yhä edelleen enimmäkseen ladottuina. Sivulla 16 on silti vielä ruudussa 6 väärä kuplien lukujärjestys.

Lisätiedot:

[24×18 cm pysty albumi; 16 s. + kannet; ei sisäkansipainatuksia; kannessa ”Kalle Viksari purjehtii : uusi sarjakuvakokoelma 5. kokoillut Veli Giovanni”; tk väri Paperinukke Junnu ja 5 pukua, mallit frakki, armeija, laivasto, urheilu (koripallo), historiallinen (n. 1700-l.).]

Sven Nyström ja Olli: Pölhölän ja Pöhköläisen seikkailut

1928

Pölhölän ja Pöhköläisen seikkailut [I]

piirtänyt Sven Nyström; kertoillut Olli = Väinö Nuorteva (Suojeluskuntain kustannusosakeyhtiö, 1928)

Kansi: Päähahmot istuvat koirien vetämässä pikku kärryssä, kepin päässä riippuu luu houkuttimena.

Kirjan rakenteena on joka toisella sivulla yksissä kehyksissä päällekkäin kaksi kolmen ruudun strippiä ilman pystypalkkeja, vaakapalkit välissä. Viereisellä sivulla on nimimerkki Ollin selostusteksti, jossa kuusi kahden rivin riimittelyä kuvien aiheesta. Sven Nyströmin sarjakuvat toimivat hyvin ilman tekstiäkin. Kuvissa on puhe- ja ajatuskuplia sekä kuvasymboleja (pikkupiruja, idea-kynttilöitä, tähtiä, kelloja etc.).

Sujuvaa piirrostyötä, aihemaailma vain on suojeluskunta-aatteen mukaisesti nykysilmin aika reipasta. Päähenkilöt ovat kyllä koomisia ja eräänlaisia antisankareita, kun he urheilevat ja toimivat sotilastehtävissä – tai arkiaskareissa sotilasvarusteissa. Julmin juttu muistuttaa hölmöläistarinoita, kun ketunpyynnissä hengestään pääsee oma koira. Selostuksenomainen tekstiosuus on osin ristiriidassa kuvan kanssa (esim. väittää oltavan alasti, kun ollaan uimahousuissa) tai tarpeettomasti alleviivaa hauskuutta.

Lisätiedot:

[23×25 cm vaaka; kovat kannet + sisälehdet; kansi väri (valkoisella pohjalla väripiirros, yllä kaarelle ja alla suoraan lad. pääotsikko tumm. sin. gem., alla lad. vaal. sin. gem. tekijät); s. 1 nimiö; s. 48 vinjettipiirros ja painotiedot; sarjakuvia 46 s. joista vasemmat sivut tekstiä, oikeat sivut sarjakuvia (siis 23 kpl), kansikuva jatkuu takakanteen; takakannessa ”Hinta 20 mk”-]

Alex Federley: Lauluja ja kuvia, lapsille huvia

1929

Bilder och visor, små spånor och flisor – i färger och ord – från mitt arbetsbord

Alex. Federley (Bildkonst, [1929])

= (identtiset ulkoasultaan)

Lauluja ja kuvia, lapsille huvia

Alex. Federley; suomentanut mukaillen A. L-n = Arvid Lydecken (Kuvataide, [1929])

Kansi: Piirustuspöydällä pikkuruisia piirroshahmoja ihmettelemässä sarjakuvasivua ja luonnoskirjaa, pöydällä myös kynttilänjalat ja piirustusvälinemaljakko.

Sisällys:

ruotsiksi
2–3 En gammal saga
4–5 En visa on lilla Lisa
6 Räddhåga
7–8 En visa om Margaretha och Nalle och Söderbacka-Kalle
9 Nisse och hans skrattande flygmaskin
10 Lill-Tomt och igelkottarna
11–14 En visa om John och Ville och byggnadsdille
15–16 Tolv kissar

suomeksi
2–3 Vanha tarina
4–5 Pikku Liisa ja pöllöt
6 Pelkuri
7–8 Laulu Liisasta ja Nallesta ja Marja-Heikistä
9 Matti ja naurava lentokone
10 Tonttu ja siilisuku
11–14 Kesäsiirtola
15–16 12 kissaa

Kuvakirjamaisen perinteinen tyyli, epäsäännöllisesti sijoitetut isot kuvat, joilla paksut kehykset eri värisinä, isot punaiset numeroinnit ympyröityinä. Ruutujen ulkopuolella riimittely ja isot anfangit. Kerronta opettavaista, mutta leikkisää, hienoa piirrostyötä. Loppuvaikutelma on kaikesta taidokkuudesta huolimatta enemmän kuvakirjamainen kuin sarjakuvamainen.

Lisätiedot:

[21×18 cm, kovat kannet; kansi vaaleansinisellä pohjalla mustalla viivalla kehystetty piirros, jossa mustavalkopiirros, osin sävytetty kellertäväksi, osin harmaaksi; sisäkansipainatus ’tapettikuvio’ pelikaani jonka nokassa lappu KB; takakannessa vain kustantajan symboli; s. 1 nimiösivu, sama kuva kuin kannessa, piirroshahmoja piirtäjän työpöydällä; Osin värisarjaa, osin mustavalkoista, silloinkin alkukirjaimet punaisella.]

Veli Giovanni: Kalle Viksari näyttelee – Uusi sarjakuvakokoelma

1929

Kalle Viksari näyttelee – Uusi sarjakuvakokoelma

[KV6]

koonnut Veli Giovanni = H. J. Viherjuuri (Otava, 1929)

Kansi A. Tawitz: Junnu kulisseissa ja muut lehden hahmot yleisössä.

Sisällys (suluissa tekijä jos signeerattu, hakasuluissa jos ei):

3 Kalle Viksari harjoittelee [Tawitz]
4 Kalle Viksari näyttelee [Tawitz]
5 Kalle Viksari maatöissä (A. Tawitz)
6 Kapteeni Naukun uudet seikkailut (A. Tawitz)
7 Herra Paksunen (A. Tawitz)
8–9 ”Sankariemme ihannesaari” (A. Tawitz)
10 Muttinen ja Puttinen uimassa (A. Tawitz)
11 Muttinen ja Puttinen hotellipalvelijoina (A. Tawitz)
12 Pekka ja Pulla [Tawitz]
13 Kolmosten pappa veneretkellä [Tawitz]
14 Keinotekoinen Karhunen [Tawitz]
15 Isän ja äidin esikoinen (A. Tawitz)
16 Texas Jimin seikkailut (A. Tawitz)

Sivulla 3 ohjeistetaan ”14 kuvasarjaa ja leikattava nukketeatteri”, mutta takasivun ”Liikkuvan nukketeatterin” (5 leikattavaa osaa) piirtäjää ei mainita sisällysluettelossa. Aukeama 8–9 on vain koko aukeaman pilapiirros.

Metahuumoria edustaa taas sivulla 6 veneen nimi ”Veli Giovanni” ja se, että sarjassa luetaan edellistä ”Kalle Viksaria” (musta prinsessa: ”Mikä se semmoinen kirja olemas?” Viisi on kuulemma jo ilmestynyt ja kuudes tulee jouluksi. ”Tuoka sitt minull se uus Kalle Fiksuri. Täss on 6 säkki kulta palkaks.”) Sivulla 12 koira sanoo: ”Eiköhän Veli Giovanni voisi neuvoa jotain kivaa.”

”[Keinotekoinen] Karhunen on kyllä ihanne-ihminen, mutta minun täytyy keksiä sille aivot.”

Texas Jimin seikkailut on varsin mikkihiirimäinen tai jopa tinttimäinen vitsi, jossa intiaanit sitovat cowboyn paaluun, mutta tämä nostaa sen, kolkkaa sillä intiaanit ja juoksee karkuun paalun suojatessa nuolisateelta.

Lisätiedot:

[24×18 cm pysty albumi, 16 s. + kannet, ei sisäkansipainatuksia; ]

A. Halonen, Olli, Halli ja Kisimirri – kuvakirja lapsille

1929

Olli, Halli ja Kisimirri – kuvakirja lapsille

piirtänyt A. Halonen (Helsingin Sanomat, 1929)

Kansi: Poika, koira ja kissa ’rintakuvassa’ (kaikilla ’nappisilmät’, eli valkoisella pohjalla vain ohuella viivalla soikio, eläimillä soikion sisällä vain osa soikiota pupillina).

Pilapiirrosmainen rakenne, eli kullakin sivulla on yksissä kehyksissä 3–5 kuvaa ilman ruutujakoa, mutta toisaalta myös ilman selostustekstejä. Puhe- ja ajatuskuplia ja kuvasymboleita käytetään jo taidokkaasti, ja piirrostyö on sujuvaa ja ilmeikästä.

Kuvissa on suora viittaus Löfvingin ”Olli Pirteään” ja tekstissä ”Felix-kissaan”, ja muutenkin on selvästi tutustuttu myös ulkomaisiin esikuviin. Liikevaikutelma on vahvaa, kuin animaatiossa. Silmien kuvaus muistuttaa mm. George MacManusin ”Vihtorin ja Klaaran” tyyliä. Huomasttakoon myös, että eräät ideat ovat hyvinkin samantapaisia kuin 1929 syntyneessä Hergén Tintissöä!

Aiheet ovat kodin piiristä, pojan ja eläinten toilailuja.  Tarinat vaihtelevat yhden sivun jutuista pidempiin (sivut 6–14; 19–21). Todella sääli, ettei koko Helsingin Sanomissa ilmestynyttä sarjaa ole – vieläkään – koottu yksiin kansiin! Sarja on varsin sympaattinen, ja enimmäkseen vailla ruutujakoa sekä eläytyvästi piirrettyine eläimineen se muistuttaa jopa oman aikamme moderneimpia nettisarjakuvia.

Katso sisällys ja lisätiedot »

Lue lisää »

Piirtänyt Sven Nyström; kertoillut Olli, Pölhölän ja Pöhköläisen seikkailut [II]

1929

Pölhölän ja Pöhköläisen seikkailut II / toinen osa

piirtänyt Sven Nyström; kertoillut Olli = Väinö Nuorteva (Suojeluskuntain kustannusosakeyhtiö, 1929)

Kansi: Päähahmot kävelevät peräkkäin käsi kädessä, myös koirat.

Raakaa huumoria possun hankkimisesta tai koirankasvatuksesta tai niistä eroon pääsyn yrityksistä. Hieno visio, kun suojalumi pakkautuu suksien alle, ja lopulta hiihtäjät ovat valtavien lumiseinämien päällä. Selostuksenomainen tekstiosuus korostaa tarpeettomasti ”hassuutta” ja vaikuttaa jälkeenpäin lisätyltä.

Sarjan toinen osa, ja kannessa lukee nimenomaan ”Toinen osa”.

Lisätiedot:

[23 x 25 cm vaaka; pehmeät kannet, ei sisälehtiä; kansi väri (valkoisella pohjalla väripiirros, yllä kaarelle tekst. pääotsikko pun. gem., alla lad. must. ja pun. gem. tekijät ja alleviivattu ”Toinen osa”); s. 1 nimiö, s. 48; 46 s. joista vasemmat sivut tekstiä, oikeat sivut sarjakuvia (siis 23 kpl), kansikuva ei jatku; takakannessa mainos ”Ensimmäinen osa ilmestyi viime jouluksi. Hinta Smk 20:–”]